Konferencije i edukacije
StoryEditor

Zabilježite datum, bliži se konferencija ‘Pametni znaju čemu služi izvoz‘

24. Lipanj 2022.
8.KONFERENCIJA O IZVOZU -foto Dražen Lapić

Bliži se najvažniji godišnji događaj Liderovog Kluba izvoznika, projekta pokrenutog da bi senzibilizirao javnost, osobito donositelje političkih i ekonomskih odluka, o potrebi poticanja izvoza kao preduvjeta rasta gospodarstva i BDP-a. Ovogodišnja konferencija o izvozu održava 5.7. se pod geslom 'Pametni znaju čemu služi izvoz' , a uz tri panela održat će se i pet posebnih predavanja.

Hrvatska proizvodnja za izvoz visoko je ovisna o uvozu repromaterijala, sirovina, strojeva i opreme. Dvogodišnje razdoblje pandemije poremetilo je dobavne lance, a rat u Ukrajini to je dodatno zaoštrio. Industrija je prisiljena tražiti pouzdane nove dobavljače, ali – gdje? Ima li ih na području regije? Kakva je situacija sa zamjenskim dobavljačima još bliže, u Hrvatskoj? Na ova ali i druga pitanja odgovore će dati Iva Tomić, glavna ekonomistica u HUP-a u predavanju naziva 'Gdje i kako pronaći dobavljače'

Borna Petrović iz LIBURNIA pomorske agencija uvesti će sve u prvi panel predavanjem 'Transport kao izvor poremećaja u lancu opskrbe', nakon čega slijedi panel 'Kako ispuniti preuzete obaveze prema inozemnim partnerima i zašto ne odbijati nove kupce'.

U novonastalim okolnostima na svjetskom tržištu za izvoznika je najteži zadatak onaj koji je ujedno i najvažniji: ostati pouzdan dobavljač svom partneru, isporučiti mu robu u dogovorenoj količini, u dogovorenom roku i po dogovorenoj cijeni. U ovom trenutku to je izazov nad izazovima. Kako taj izazov rješavaju naši izvoznici? Što činiti kada se u situaciji u kojoj treba jako manevrirati da bi se dogovor ispoštovao odjednom pojave i novi kupci koje ne zanima cijena već samo količina i rok isporuke? Na ovom panelu će sudjelovati Vanja Burul, Končar, Marinko Došen, AD Plastik, Martina Dalić, Podravka i Denis Nemčević, Spider grupa.

Kad će se zaustaviti inflacija – pitanje je 'za milijun dolara'. Najkraće rečeno, u ovom trenutku to nitko ne može pouzdano reći, iako središnje banke širom svijeta traže modele kako inflaciji stati na kraj. No, mnoge promjene odnosa na svjetskom tržištu sugeriraju da će i nakon što rast cijena bude zaustavljen neke znatno povećane cijene ostati takve kakve jesu. Predstoji nam razdoblje u kojem će se većina kalkulacija morati mijenjati. Hoće li pri tom biti važnije zadržati poziciju na tržištu ili dobit kompanije? Na ta će pitanja odgovarati panelisti drugog panela koji će se održati pod egidom 'Izvoz u okolnostima inflacije – što nas očekuje? Panelisti će biti Ante-Janko Bobetko, Hamag Bicro, Josip Lozančić, BAT Adria, Boris Popović, Alarm Automatika, Srebrenka Saks, DHL International i Tamara Perko, HBOR, dok će panel moderirati Manuela Tašler.

U razgovoru jedan na jedan, Vanja Figenwald će sjesti s Vlatkom Cvrtilom, stručnjakom za geopolitiku i rektorom Sveučilišta VERN', gdje će biti riječi od budućnosti globalizacije i odjecima sa svjetskih tržišta.

O najvećim izazovima svake tvornice pričat će Drago Cmuk iz CADCAM Grupa, dok će zadnji panel biti rezerviran za temu o nestašicama. Na pitanje što kada nestašica sirovina postane ozbiljan problem, odgovore će pokušati dati Slavko Ledić, Kraš, Miroslav Bajkovec, Bajkmont, Alojzije Šestan, Šestan-Busch, Tihomir Premužak, Vetropack Straža i Matt Darko Sertić, Applied Ceramics.

Deveta Liderova konferencija o izvozu održati će se 5.srpnja a namjenjena je svima koji žele poboljšati svoje izvozne rezultate. Osigurajte svoje mjesto i prijavite se na poveznici.

22. travanj 2024 05:56