Konferencije i edukacije
StoryEditor

Žene češće imaju mentore, ali ni to im nije dovoljno da bi se uspele na višu hijerarhijsku razinu

28. Studeni 2023.

Posljednjih se godina u poslovnim okruženjima sve češće može čuti o važnosti mentora za razvoj karijere. Istraživanje Harvard Business Reviewa pokazalo je da osobe koje imaju mentora imaju veće šanse za napredovanjem u hijerarhiji, a mentori im mogu pomoći i u povezivanju s drugim ljudima, šireći tako njihovu mrežu poslovnih kontakata, a time i poslovnih prilika. Zanimljivo, isto istraživanje pokazalo je da mentori povećavaju vjerojatnost napredovanja za muškarce, ali nemaju učinka za napredovanje žena. Zašto je tomu tako?

Nedostatno ‘zagovaranje‘

Pa, jedan od razloga je taj što su mentori žena obuhvaćeni istraživanjem bili na nižim pozicijama nego mentori muškaraca, a samim time nisu imali dovoljno ‘pregovaračke snage‘ da ih zastupaju.

S druge strane, istraživanje koje je proveo McKinsey pokazalo je da su žene manje u kontaktu s višim menadžmentom u usporedbi s muškarcima, a taj se jaz povećava kako napreduju. A da bi nadređena osoba, odnosno mentor mogao jamčiti za niže rangiranu osobu kojoj pomaže u napredovanju, mora ju dovoljno dobro upoznati. Tu, dakle, leži još jedan dio problema.

Također, unatoč činjenici da je vjerojatnije da će žene dobiti mentora nego muškarci, one su se u McKinseyjevom istraživanju izjasnile da je manje vjerojatno da će im viši menadžeri pomoći da dobiju promaknuće.

Žene, dakle, češće imaju mentore, ali i kada ih imaju, to im nije dovoljno da bi se uspele na višu hijerarhijsku razinu. Ponovno se postavlja pitanje – zašto?

Nije svako mentorstvo isto

Istraživački tim Harvard Business Reviewa otkrio je da nije svako mentorstvo isto. Postoje, naime, mentorstva koja se još nazivaju sponzorstima, gdje mentori osim davanja povratne informacije i savjeta koriste svoj utjecaj među višim menadžerima kako bi pomogli mlađem kolegi u napredovanju. Došli su do zaključka i da se žene s visokim potencijalom previše mentorira, a nedovoljno im se pomaže da dobiju promaknuće te zato naposljetku niti ne napreduju u svojim kompanijama.

Navedeni zaključci jedan su od povoda zašto Lider kroz konferenciju Žene u biznisu svake godine potiče priče uspješnih žena u Hrvatskoj kako bi one s drugima mogle podijeliti svoja iskustva. Tako će biti i ove godine, 7. prosinca u zagrebačkoj Laubi, kada ćemo predstaviti 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Nakon proglašenja, u razgovoru donosimo njihova razmišljanja i iskustva o mentorstvu te kako ono može pridonijeti povećanju broja žena na upravljačkim pozicijama.

Kako u sklopu mentorskog odnosa oblikovati buduće liderice? Pamte li svoje mentore i kako su oblikovali njihov stil rada i upravljanja? Što su naučile i što čine za žene u svojoj radnoj okolini kao pojedinci, a što u sklopu politike kompanije? To su samo neka od pitanja na koja će 10 najmoćnijih žena odgovoriti tijekom konferencije, a još nije kasno da osigurate svoje mjesto.

Osim dodjele nagrada za top 10, u sklopu konferencije održava se i predstavljanje Liderove liste 300 najmoćnijih žena u biznisu. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme putem linka.

25. travanj 2024 04:59