Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako do zdravijeg okoliša?

19. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="226431,226432,226433"]

Na Liderovoj Konferenciji ‘48 sati‘ predavanje pod radnim nazivom ‘Elektro mobilnost - Korak do zdravijeg okoliša‘ održala je Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

- Čisti transport treba poticati zbog sigurnosti opskrbe, kvalitete zraka, te obveze sektora prometa da smanji emisiju stakleničkih plinova. Čistiji transport, pak treba, poticati planiranjem održivog prometnog sustava, eko vožnjom, sustavom gradskih javnih bicikala, te adekvatnim upravljanjem prometnim kanalima – kazala je Bukarica, te dodala kako tvrtke postaju sve veći korisnici električnih vozila.

Na predavanje Bukarice nadovezala se Goranka Gačina iz Hrvatskog Telekoma koja je pričala o tome kako učiniti naše gradove ‘pametnijima‘.

– Tehnika i infrastruktura , pametna uprava i okoliš načini su kako gradove učiniti funkcionalnijim. Punionice za vozila na električni, te sustav javnih najbolji su načini kako riješiti probleme prijevoza u gradu – objašnjava Gačina.

Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom bila je tema o kojoj su na Liderovoj Konferenciji 48 sata - 7. susret gradonačelnika pričali Igor Podravac i, C.I.O.S. MBO i Sanja Cesarec iz Eko-flora. Draško Andrić iz tvrtke RI-ING-NET pričao je o učinkovitosti JLS-a u segmentu prometnog i komunalnog redarstva i načinima na koji je njihov sustav ‘Pazigrad‘ može poboljšati.

- Temeljna misija svake jedinice JLS-a je povećanje kvalitete života građana, komunalna problematika je u tom smislu vrlo uočljiv segment djelovanja, ovlasti im stalno rastu bez adekvatne financijske podrške i zato je učinkovitost još bitnija. Efekt gluhog telefona je vrlo čest u komunikaciji i mi tu možemo pomoći. Radimo na cjelovitoj informatizaciji, potičemo mobilizaciju i umrežavanje svih sudionika u komunalnom sustavu kao i transparentnost i uključivanje građana. Dakle, postojeće službe umrežavamo i sinergijskim efektom dobivamo na učinkovitosti – ispričao je Andrić, dodavši kako sustav mora biti dostupan svim relevantnim sudionicima.

Marko Ignjatović iz Libusofta pričao je o povećanju prihoda JLS-a integracijom prostornih podataka. Ukratko je predstavio dosadašnje projekte koje su uspješno proveli po gradovima diljem Hrvatske, najavio buduće projekte. Rade Ignjatović nastavio je prezentaciju prikazivanjem načina za povećanje prihoda proračuna, istaknuvši da najveći problem predstavljaju razjedinjene baze podataka zbog kojih je nemoguće suvislo upravljati resursima.

- Ovakvim projektima želimo postići da JLS ima sve potrebne podatke i da može suvereno djelovati, neovisno o državi i drugim čimbenicima – zaključio je Ignjatović.

23. travanj 2024 14:09