Konferencijske vijesti
StoryEditor

Počela Konferencija o izvozu: Na koji način izvoznici mogu promijeniti mišljenje javnosti u svoju korist?

05. Srpanj 2016.

- Izvoznike ne vole političari, novinari, ekonomski analitičari, statičari, a kada tako misle elite onda tako počinje misliti i šira javnost - izjavio je Miodrag Šajatović glavni urednik Lidera na samom otvaranju 3. Liderove konferencije  o izvozu ’Pametni znaju čemu služi izvoz’ koja se upravo održava u zagrebačkom hotelu Panorama.

Šajatović je umjesto uobičajenog uvoda ovoga puta pripremio izlaganje koje je nazvao ’Zašto u ovoj zemlji ne vole izvoznike i kako da ih zavole’.  Ako izvoz raste ekonomski stručnjaci će taj rast pripisati posljedicama rasta konjukture u EU, političari rijetko kada spominju riječ izvoz, te ne poznaju osnove ekonomije (iznimka je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja inzistira na izvozu), a statističari  sve dovode u kontekst s uvozom, priča Liderov glavni urednik.

TTIP će biti posebno važan za mala poduzeća kojima je teško doći na veliko tržište SAD-a

- Nitko iz Bruxellesa, niti MMF, niti Svjetska banka nisu Hrvatskoj poručili da moramo više izvoziti, a kako ne razmišljamo vlastitom glavom, nego samo pokorno slušamo, niti mi ne inzistiramo na izvozu kao rješenju za naše ekonomske probleme – ustvrdio je Šajatović

- Udruživanje, educiranje, lobiranje… Neki su od načina kako da izvoznici promijene stav elita i okrenu mišljenje javnosti u svoju korist. Bojim se da će država shvatiti važnost izvoznika tek kada nestane deviza -  zaključio je.

- Privatni sektor je zaslužan za gospodarski rast koji se događa u posljednje vrijeme No, ono na što pri HUP uporno upozoravamo jest kako Hrvatska, a kada govorimo o izvozu, opasno zaostaje ne samo za najsnažnijim europskim gospodarstvima već i državama takozvane ’nove  Europe’. Potrebno nam je puno više ulaganja u istraživanje i razvoj (a po tom pitanju smo na samom europskom začelju) te proizvodnja složenijih proizvoda s većom vrijednosti. No, dok se uvjeti poslovanja i konkurentnost na domaćem tržištu ne dogode niti izvoz neće rasti.  Zbog toga u ime cijelog hrvatskog gospodarstva HUP traži što brže provođenje reformi. Po kupovnoj moći od Hrvatske lošija je samo Bugarska. No naše političare izgleda to uopće ne brine. Njih više zanima prošlost od budućnosti, vlastiti probitak od blagostanja hrvatskog naroda. Pozivam novu vladu, kako god izgledala, da provede reforme što je prije moguće - poručila je, pak, Gordana Deranja , predsjednica Hrvatske Udruge poslodavaca.

Ivo Usmiani: Nekoliko je hrvatskih vlada žrtvovalo izvoz

Liderova konferencija o izvozu najvažnija je godišnja aktivnost Liderova Kluba izvoznika, projekta pokrenutog prije pet godina da bi senzibilizirao javnost, osobito donositelje političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažna poticanja izvoza kao preduvjeta rasta gospodarstva i BDP-a. U  Liderovu Klubu izvoznika, koji okuplja izvozno orijentirane tvrtke te tvrtke i institucije koje na druge načine podupiru izvoz, zasad su 24 člana: Adria grupa, Badel 1862, Dalekovod, DHL, Đuro Đaković Holding, Elka, Ekonomski fakulet u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Genera, HBOR, HPB, Ina, JGL, Kotka, Kraš, Podravka, Požgaj grupa/Požgaj Flooring, SAAB, Spider grupa, Tehnix, Tim kabel, Vetropack Straža i ZŠEM.  a članovi Kluba izvoznika zajedno su ostvarili oko 1,5 milijardi eura izvoza u 2015., odnosno oko 14 posto ukupnoga lanjskog hrvatskog izvoza.

16. kolovoz 2022 11:20