Korona i biznis
StoryEditor

Fina: Poduzetnici, ovdje se možete prijaviti za mjere Vlade 

01. Travanj 2020.
prijava za mjere

Na web stranici Fine objavljen je poziv svim gospodarskim subjektima u Republici Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo uslijed COVID-19 pandemije da se počevši od 31. ožujka 2020. inicijalno prijave za mjere Vlade Republike Hrvatske u cilju očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala koji je u tu svrhu uspostavila Fina  - MJERE portal.

Spomenute mjere dostupne podnositeljima prijave putem MJERE portala odnose se na sljedeće:

  • krediti za likvidnost i radni kapital
  • odgoda plaćanja
  • reprograme kredita

Podnositelji prijave koji se mogu registrirati za spomenute mjere na portalu MJERE su trgovačka društva, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čije poslovne aktivnosti su u okolnostima epidemije ugrožene ili u potpunosti onemogućene.

Institucije kojima će inicijalni zahtjevi podnositelja prijave na portalu MJERE biti proslijeđene su sve banke koje imaju odobrenje za rad u Republici Hrvatskoj, HBOR, HAMAG-BICRO. Osim banaka, HBOR-a i HAMAG-BICRO-a u aktivnostima uspostave ovog jedinstvenog online portala sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatska narodna banka i, naravno, Fina, obzirom da uspostava jedinstvenog online MJERE portala omogućuje izvršavanje njihovih obveza praćenja i izvještavanja o realizaciji mjera očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti, prema postojećim mandatima spomenutih institucija.

Prijava kroz MJERE portal ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita podnositeljima inicijalnog zahtjeva. Sustav centralizirano prikuplja prijave i nakon provjere unesenih podataka šalje podatke iz prijave bankama. Svaka banka po primitku i obradi podataka iz prijave, povratno kontaktira prijavitelja mjere i izravno preuzima daljnji proces odobrenja kredita sukladno svojim kriterijima. 

Registracija i prijava podnositelja inicijalnog zahtjeva na portal MJERE omogućena je OVDJE. Za mogućnost podnošenje prijave podnositelji zahtjeva se trebaju prethodno registrirati na MJERE portal. Za registraciju na MJERE portal podnositelj upisuje nekoliko osnovnih podataka nakon čije provjere na adresu e-pošte dobiva link za aktivaciju lozinke.

Prilikom pripreme registracijskih podataka podnositelj na portalu MJERE daje suglasnost za obradu osobnih i ostalih podataka u svrhu obrade njegove prijave. Nakon što se uspješno registrirao, korisnik se može prijaviti u sustav te početi unositi podatke za gospodarski subjekt za koji želi ostvariti podnijeti inicijalni zahtjev za korištenje jedne od mjera. 

Podnositelj prilikom podnošenja inicijalnog zahtjeva putem MJERE portala daje izjavu kojom jamči za istinitost i točnost podataka nakon čega će se njegova prijava za mjeru određenom gospodarskom subjektu i pripadajući set prijavljenih podataka automatski dostaviti odabranoj banci. Nakon obrađene prijave inicijalnog zahtjeva, podnositelji nastavljaju komunikaciju vezanu uz samu realizaciju zahtjeva s odabranom bankom.

Fina će, stoji u priopćenju, redovno obavještavati korisnike i javnost o promjenama u poslovanju zbog izvanredne situacije uzrokovane pojavom novog koronavirusa na jednom mjestu - OVDJE.

Osim navedene novosti ističu  i do sada objavljene promjene za korisnike:

Fina će od početka travnja svima omogućiti dostavu godišnjih financijskih izvještaja putem interneta - OVDJE

Otvaranje i zatvaranje zaštićenog računa omogućeno je putem emaila  - OVDJE

Zaprimanje očitovanja potrošača u jednostavnom postupku stečaja potrošača omogućeno je putem emaila - OVDJE.

25. veljača 2024 01:33