Korona i biznis
StoryEditor

Novi Vladin paket: Potpuni otpis poreza samo za tvrtke s prihodom do 7,5 milijuna kuna

02. Travanj 2020.
Andrej Plenković, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Marko Pavić

Vlada je danas usvojila drugi, travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Premijer Andrej Plenković govorio je o nezamislivim i nesagledivim posljedicama epidemije na hrvatsko gospodarstvo, i cijelo društvo. U kontekstu novog paketa mjera ponovo je spomenuo Liderovu sintagmu 'nova normala' kojoj se moramo prilagoditi, 'kad god to novo normalno bude nastupilo'.

Teret krize moramo iznijeti solidarno, privatni i javni sektor, rekao je Plenković, i naglasio da će Vlada naći izvore financiranja za prevladavanje ove krize.

U novom paketu mjera ključno je što je Vlada popustila pod velikim pritiskom poduzetničkih asocijacija i pogotovu privatnog sektora i odgodu naplate poreza pretvorila u otpis poreza, iako uglavnom djelomičan. Potpuni otpis poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa na tri mjeseca s mogućnošću dodatna tri mjeseca vrijedit će za sve tvrtke s dosadašnjim godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna kojima je prihod pao više od 50 posto. Ostale tvrtke će biti djelomično oslobođene u skladu s padom prihoda. Kome je prihod pao 65 posto, bit će oslobođen 65 posto davanja, a za ostatak vrijedi odgoda uz beskamatno plaćanje nakon počeka, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

PDV se neće otpisivati, ali se mijenja model naplate, za vrijeme koronakrize plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji vrijedit će za sve poduzetnike, a ne samo za one s prihodom do 7,5 milijuna kuna, kako je bilo regulirano u prvom paketu mjera.

Za dva mjeseca odgođen je rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja – s 30. travnja na 30. lipnja, zajedno sa svim podacima vezanim uz prijavu poreza na dobit.

Povećan je državni 'minimalac', odnosno mjesečna državna potpora za plaće s 3250 na 4000 kuna po zaposlenom, uz oslobađanje tvrtki svih davanja na taj iznos.

U nastavku sjednice promijenjeni su propisi kojima se produžuje rok trajanja izdanih dokumenata - odobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i dozvola za oružje. Donesene su i mjere iz sektora poljoprivrede i turizma, predstavljeni su novi programi zajmova za poduzetnike i novi propisi u javnoj nabavi koji bi u prehrambenojm sektoru trebali olakšati sudjelovanje domaćih poljoprivrednika i drugih proizvođača hrane. 

25. travanj 2024 09:29