Kripto
StoryEditor

Pet najpopularnijih meme tokena na koje treba obratiti pozornost u 2024.

21. Veljača 2024.
meme coins

Meme tokeni već su dugo stalni i uzbudljivi dio industrije kriptovaluta. Sve je počelo s dogecoinom, ali je brzo eskaliralo u bogat ekosustav meme kulture, šala i izgradnje meme zajednice. Neki meme projekti uzdigli su se na višu razinu, stvarajući upotrebljiva blockchain rješenja kao što su layer-2 mreže, novčanici, decentralizirane mjenjačnice i ostale aplikacije.

Drugi su ostali u domeni šala i memeova i uglavnom su usmjereni na izgradnju zajednica.

Dogecoin

Dogecoin je prva meme kriptovaluta i začetnik meme kulture u kripto prostoru. Bio je to prvi općepriznati meme token, stvoren isključivo iz šale. Postoji od 2013. godine, a razvili su ga Billy Marcus i Jackson Palmer. Dogecoin ima jednu od najvećih zajednica u industriji i privukao je popularne osobe poput milijardera, vlasnika Tesle, SpaceX-a i X-a, Elona Muska.

Musk je u više navrata izjavio da je pobornik kriptovalute i da će aktivno pomagati u njenom razvoju.

Doge je uvijek bio preteča volatilnosti na tržištu. Mnogi vjeruju da će 2024. biti godina kada će započeti veliki porast, budući da će se halving bitcoina dogoditi u travnju.

Ako se to pokaže točnim, doge će vjerojatno biti jedan od meme tokena na koje vrijedi obratiti pozornost. Hoće li dostići željeni cilj od 1 dolara? Samo će vrijeme pokazati.

Shiba Inu

Hegemonija Dogecoina iznjedrila je pojavu višestrukih meme kriptovaluta koje su imale za cilj preuzeti dio (ili svu) njegovu dominaciju. Prvi koji je to uspio bio je shiba inu. Shiba je bila zaslužna za kreaciju mnogo milijunaša u prethodnom bull marketu, dok je dosegla ukupnu kapitalizaciju u desecima milijardi. Mala ulaganja od nekoliko stotina dolara pretvorena su u stotine tisuća, ako ne i milijune.

Za razliku od većine drugih meme tokena koje su postale poznate samo da bi brzo pale u zaborav, shiba se zadržala. Nakon brojnih promjena vodstva i puno turbulentnih promjena, tim koji stoji iza projekta trenutno gradi potpuni ekosustav koji se sastoji od shibariuma, layer-2 blockchaina, kao i niza drugih aplikacija.

Shiba je jednako nepredvidiva kao i bilo koji drugi meme token, ali sa svojim ugrađenim mehanizmom za spaljivanje dijela transakcija, uzbuđenje u bull marketu mogli bi uzrokovati veliku volatilnost cijene u 2024.

Dogwifhat

Dogwifhat pridošlica je u meme sektoru. Wif je započeo kao većina meme tokena usredotočenih temu shiba inu pasmine. Ali pas koji stoji iza ovog meme tokena nosi rozu pletenu kapu. Wif je pokrenut na solani i trenutno je 6. najveći meme token na tržištu, njegujući zajednicu od desetaka tisuća vlasnika.

Wif je poznat po svojoj volatilnosti, bilježeći nove vrhunce i padove od čak 30 do 40 posto svaki drugi tjedan. To ne obeshrabruje zajednicu, koja je u stalnoj potrazi za novim članovima koji bi mogli staviti kapu. Čak je i Arthur Hayes, bivši CEO i jedan od suosnivača BitMEX-a, tweetao o wifu prije nekoliko tjedana.

Dogwifhat je meme token u pravom duhu riječi. Programer je navodno rasprodao sve svoje tokene, a zalihe su trenutno u rukama njegovih obožavatelja. Wif nema izgrađen sustav osim obilja memeova i šala.

Dok se solana značajno porasla u 2023., meme tokeni na ovom blockchainu sigurno su vrijedne pozornosti u 2024.

Bonk Inu

Bonk je ‘O.G.’ meme token na solani. Zaludio je kripto svijet u 2023., kada je eksplodirao na tržišnu kapitalizaciju od blizu 2 milijarde dolara.

Zanimljiva činjenica o bonku je da dolazi u paketu unutar Solana Saga telefona koji su nedavno pušteni u prodaju. Tada je tim uključio bonk vrijedan 10 dolara u te telefone kao razigrani dar korisnicima Saga telefona. Taj dar od 10 dolara vrijedio je nekoliko stotina dolara, više od maloprodajne cijene samog telefona. To je izazvalo porast potražnje, dok je cijena Saga telefona skočila na 5.000 dolara na eBayu.

Ostaje za vidjeti hoće li bonk ponovno dosegnuti svoje rekorde iz 2023. godine, ali kriptovaluta je svakako dokazala da se na nju treba gledati u uvjetima pomame u bull marketu.

Pepe

Svi dosadašnji meme tokenu dijele zajedničku temu, a to je da su na temu shiba inu pasmine. Pa, pepe prekida pseći trend sa motivom žabe. Lansiran je sredinom travnja 2023. i skočio je na tržišnu kapitalizaciju od više od 420 milijuna dolara manje od tri tjedna nakon pokretanja.

Postoji jasna referenca na Pepe the Frog Meme, iako službena web stranica jasno kaže da pepe ne tvrdi da je povezan sa Pepeom the Frog.

26. travanj 2024 19:00