Kripto
StoryEditor

Američka Porezna uprava izrađuje nova pravila o kripto izvješćivanju za 2022.

21. Listopad 2022.

Američka Porezna uprava (Internal Revenue Service - IRS) proširuje svoje zahtjeve za kripto porezom. Novi nacrt obrasca 1040 nagovještaju da će se digitalna imovina tretirati za potrebe federalnog poreza na dohodak.

Ovogodišnji dokument izričito uključuje nezamjenjive tokene (NFT), kriptovalute i stablecoine u kategoriji digitalne imovine. Također uključuje sve digitalne prikaze vrijednosti koji se bilježe na kriptografski osiguranoj distribuiranoj knjizi ili sličnoj tehnologiji.

Američki porezni obveznici morat će na svojim poreznim obrascima navesti jesu li digitalne valute primili kao plaćanje, nagradu, rudarenje ili stakeanje. Nadalje, porezni obveznici morat će navesti jesu li prodavali digitalnu imovinu, raspolagali njome ili trgovali njome, pa čak i jesu li poklonili digitalnu imovinu kao dar.

Porezni obveznici mogu negativno odgovoriti ako su samo posjedovali digitalnu imovinu, prenijeli je između vlastitih novčanika ili kupili digitalnu imovinu u fiat valuti kao što je američki dolar. Napominje se da kripto kupnje izvršene putem PayPala i Venma ne moraju biti prijavljene.

Porezna uprava upućuje korisnike da ne ostavljaju svako pitanje bez odgovora i da svako pitanje označe sa da ili ne.

Porezni obveznici mogu prijaviti digitalnu imovinu za porez na kapitalne dobitke i gubitke ili kao redoviti prihod.

Pojam ‘digitalna imovina‘ nov je u poreznoj godini 2022. Prethodnih godina Porezna uprava nazvala je kategoriju ‘virtualnom valutom‘ i nije izričito raspravljala o NFT-ovima, dobiti od rudarenja ili većini drugih detalja u ovogodišnjem obliku.

Cijeli tekst nacrta poreznog obrasca Porezne uprave može se pronaći na IRS-ovoj web stranici. Agencija upozorava čitatelje da ne koriste ovu ranu verziju obrasca kada zapravo podnose porez.

Porezna uprava također pruža ažurirana web pitanja koja se odnose na virtualne valute na svojoj web stranici.

28. ožujak 2023 13:01