Kripto
StoryEditor

Arbitrum, layer-2 blockchain lansira svoj token. Koliko bi mogao vrijediti?

21. Ožujak 2023.
Arbitrum token

Na kripto tržište stiže novi layer-2 token. Arbitrum je nedavno najavio lansiranje i raspodjelu svog izvornog tokena pod nazivom ARB. Token tek treba biti distribuiran, a razvojni tim naznačio je da će ARB biti airdropan u novčanike koji ispunjavaju uvjete 23. ožujka. To je ostavilo dovoljno vremena za procjene kripto Twittera koliko bi novi tokeni mogli vrijediti.

Prema nekim analitičarima, Optimismov OP token dobro je polazište za procjenu vrednovanja ARB tokena. Layer-2 blockchain ima sličan tehnološki stack koji koristi optimistic rollups tehnologiju. Tim Optimisma najavio je lansiranje tokena još u travnju 2022. godine.

Procjena cijene ARB-a

Podaci CoinGecka pokazuju da je tržišna kapitalizacija Optimisma otprilike 839 milijuna dolara, a svaki token ima cijenu od 2,63 dolara. Cirkulirajuća opskrba OP-a iznosi 314,8 milijuna tokena.

Nakon airdropa u četvrtak, cirkulirajuća opskrba ARB-a iznosit će približno 1,275 milijardi. Ukupna ponuda iznosi 10 milijardi tokena, što znači da će 12,75 posto tokena izaći na tržište ovog četvrtka.

Cirkulirajuća ponuda tokena odnosi se na to koliko tokena trguje na tržištu. Razlikuje se od ukupne ponude tokena, što je ukupan broj tokena koji postoje, uključujući zaključane alokacije. Tržišna kapitalizacija izračunava se množenjem cijene tokena s cirkulirajućom ponudom. 

Ako ARB token dosegne istu procjenu kao OP, cijena ARB-a bila bi 0,65 dolara nakon podjele trenutne tržišne kapitalizacije OP-a (839 milijuna dolara) s brojem ARB tokena koji će biti distribuirano (1,275 milijardi).

Nakon procjena koje koriste cirkulirajuću ponudu, analitičari se također okreću potpuno razrijeđenoj procjeni projekta (FDV).

FDV, ili fully diluted valuation na temelju ukupne ponude tokena, OP tokena iznosi 11,45 milijardi dolara s obzirom na to da je ukupna ponuda 4,29 milijardi tokena.

FDV tokena izračunava se množenjem njegove tržišne cijene s ukupnom ponudom. Budući da uzima u obzir tokene koji će biti otključani u budućem datumu, FDV je pretpostavka koja više gleda na budućnost.

Ako ARB token trguje po sličnom FDV-u kao Optimism, a ne cirkulirajućoj tržišnoj kapitalizaciji, cijena ARB tokena biti će oko 1,15 dolara. Ta se brojka procjenjuje dijeljenjem FDV-a OP-a (11,45 milijardi USD) s ukupnom ponudom ARB tokena (10 milijardi).

DeFi na layer-2 blockchainu

S obzirom na to da će Arbitrum vjerojatno igrati važnu ulogu u svijetu decentraliziranog financiranja (DeFi), okretanje ukupnoj zaključanoj vrijednosti ekosustava (TVL) može pružiti dodatnu pomoć.

TVL predstavlja ukupne depozite u DeFi protokolima mreže i služi kao pokazatelj likvidnosti ekosustava.

Arbiturm trenutno uživa četvrti najveći TVL po podacima DefiLlame, koji se može pohvaliti s otprilike 1,77 milijardi dolara. Ethereum predvodi tržište s 29,1 milijardom dolara, a slijede Tron i BSC, svaki s TVL-om od 5,3 milijarde  dolara, odnosno 4,79 milijardi dolara. Optimismov TVL iznosi 982,4 milijuna dolara.

To može pružiti još jednu metriku pomoću koje analitičari mogu izmjeriti procjenu tokena koja se naziva TVL omjer. Izračunava se dijeljenjem TVL-a između dva relevantna projekta, kao što su Arbitrum i Optimism, kako bi se izmjerila relativna snaga likvidnosti u oba ekosustava.

Omjer za ova dva projekta posebno je 1,8. Analitičari zatim množe ovu brojku s gore navedenim procjenama cijene tokena na temelju njegove tržišne kapitalizacije i FDV-a.

To daje još jednu procjenu od 1,16 dolara, na temelju tržišne kapitalizacije, i 2,07 dolara, na temelju FDV-a.

Što je sljedeće za ARB?

Prema navedenim procjenama, token bi mogao trgovati između 0,64 i 2,07 dolara. Većini ranih korisnika Arbitruma dodijeljeno je 625 ARB tokena, što odgovara približnoj ukupnoj vrijednosti airdropa između 400 i 1.250 dolara.

Najveća alokacija po adresi je 10.250 ARB tokena, gdje bi otprilike 4.400 novčanika moglo primiti između 6.500 i 20.600 dolara vrijednih tokena.

21. travanj 2024 20:21