Kripto
StoryEditor

Argentinsko regulatorno tijelo za vrijednosne papire odobrilo bitcoin futures indeks

13. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Argentinski regulator za vrijednosne papire odobrio je bitcoin futures indeks koji će debitirati na burzi Matba Rofex. Terminski ugovor počet će trgovati u svibnju, a burza tvrdi da će to biti prvi regulirani bitcoin futures indeks u Latinskoj Americi.

Nacionalna komisija za vrijednosnice (CNV), regulator za vrijednosne papire u zemlji, odobrio je indeks bitcoin futures kao dio strateškog inovacijskog programa. Program inovacija, koji je pokrenut u prvom tromjesečju 2022., usmjeren je na stvaranje prostora za javno-privatnu suradnju za razvoj novih i kreativnih proizvoda na tržištu apitala.

Bitcoin futures ugovor temeljit će se na cijeni bitcoina koju pružaju različiti subjekti u zemlji. Sve trgovine bit će podmirene u nacionalnoj valuti, a trgovci će morati položiti argentinske pesose putem bankovnog prijenosa.

Za pružanje i korištenje platnih usluga u zemlji, mjenjačnica koja pruža te ugovore mora osigurati da ima važeći ugovor s registriranim pružateljem platnih usluga sa Središnjom bankom Argentine.

Regulirani bitcoin futures indeks ponudio bi kvalificiranim investitorima siguran način da steknu izloženost bitcoinu u transparentnom i reguliranom okruženju. Istodobno, CNV je od burze Matba Rofex zatražio i uključivanje upozorenja koja upozoravaju ulagače na rizike povezane s takvim financijskim instrumentima.

Argentina se bori s visokom inflacijom, a mnogi građani okrenuli su se bitcoinu kako bi ublažili učinke. Volumen trgovanja bitcoinom u zemlji također je dosegnuo nove najviše razine uslijed rastuće inflacije.

Nedavni prijedlog zakona koji je predložilo Ministarstvo gospodarstva potaknuo je građane da prijave svoju kripto imovinu i potaknuo ih poreznim olakšicama. Tijekom godina, južnoamerička nacija zauzela je pro-kripto stav, s kripto usvajanjem gotovo dvostruko većim od susjednih zemalja.

Pokretanje bitcoin futures ugovora također dolazi samo tjedan dana nakon što je Binance najavio širenje u Argentinu. Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao nedavno je podijelio vijest.

25. travanj 2024 17:29