Kripto
StoryEditor

Australski upravitelj imovine uklanja bitcoin i ethereum ETF-ove nakon samo pola godine

04. Studeni 2022.

Upravitelj imovinom koji stoji iza dvaju prvih kripto australskih ETF fondova podnio je zahtjev za uklanjanje toliko najavljivanih investicijskih instrumenata samo nekoliko mjeseci nakon lansiranja.

Fond odgovoran za ETF-ove Cosmos Asset Management izjavio je u pismu lokalnoj burzi vrijednosnih papira i izvedenica Cboe-u da će podnijeti zahtjev za opoziv svojih bitcoin i ethereum ETF-ova s tržišta.

Cosmos Purpose Bitcoin Access ETF (CBTC) i Cosmos Purpose Ethereum Access ETF (CPET) lansirani su u svibnju ove godine, zajedno s dva konkurentska fonda koja su navedena istog dana. Bili su to prvi kripto ETF-ovi uvršteni na australskoj burzi.

Još jedan fond koji je usmjeren na ulaganje u kripto rudarske tvrtke pod oznakom DIGA također će biti povučen s tržišta.

Do trenutka kada je CBTC počeo trgovati 12. svibnja 2022., kripto svijet je bio u raspadu zbog kolapsa terra ekosustava.

Smatra se da je trenutni bear market pridonio Cosmosovim poteškoćama, a izvori su za Australian Financial Review rekli da se tvrtka borila u pokrivanju visokih troškova vođenja fonda.

U šest mjeseci trgovanja cijena Cosmosovog CBTC ETF-a pala je gotovo 19 posto, dok je CPET pao oko 13,8 posto. Trgovanje oba ETF-a zaustavljeno je u ponedjeljak.

Cosmos je prethodno bio u vlasništvu rudara bitcoina Mawson Infrastructurea koji kotira na Nasdaqu, ali tvrtka se odlučila na prodaju nakon što je odlučila da ne želi biti u ‘dugoj igri‘ ETF-ova, rekao je Mawsonov glavni izvršni direktor James Manning za AFR.

Cosmos je surađivao s kanadskom tvrtkom Purpose Investment i stručnjakom za skrbništvo Gemini Trust na osnivanju fondova. K2 Asset Management je subjekt odgovoran i za CBTC i za CPET, dok je One Investment Group odgovoran za DIGA-u.

Unatoč uklanjanju s popisa, glavni izvršni direktor Dan Annan izjavio je za AFR kako tvrtka još uvijek ‘snažno‘ vjeruje u klasu imovine.

U međuvremenu, dva suparnička fonda koja je pokrenuo stručnjak za ETF Graham Tuckwell, koji su počeli trgovati istog dana kada i Cosmosovi ETF-ovi, još uvijek trguju.

Ali ni oni nisu bili imuni na pad tržišta.

Prema trenutnim cijenama, Global X 21Shares Bitcoin ETF (EBTC) pao je za 18 posto u odnosu na početnu svibanjsku cijenu trgovanja, dok je Global X 21Shares Ethereum ETF (EETH) pao samo za 6,4 posto.

19. travanj 2024 07:02