Kripto
StoryEditor

Bidenovo odustajanje od predsjedničke utrke je pogodno za kripto sektor

22. Srpanj 2024.
Joe Biden

Predsjednik SAD-a Joe Biden neke je iznenadio, a mnogima potvrdio predviđanje kada je u nedjelju, 22. srpnja, okončao svoju kandidaturu za ponovni predsjednički izbor.

Neki analitičari sugeriraju da bi predsjednikovo povlačenje iz izborne utrke moglo koristiti bitcoinu i cjelokupnom kripto sektoru u nadolazećim mjesecima, dok su drugi upozorili da bi ulagači zasad trebali ublažiti svoje uzbuđenje.

Cijena bitcoina odmah je pala za čak 2,8 posto nakon objave, na 65.800 dolara, ali je ubrzo ponovno porasla za više od 3,6 posto iznad 68.000 dolara.

Opisujući Bidenov iznenadni potez kao ‘pobjedu za kripto imovinu’, eToro-ov tržišni analitičar Josh Gilbert rekao je da Trumpove povećane šanse za reizbor predstavljaju ‘veliki poticaj kripto tržište‘.

- Teško je zamisliti da će Kamala Harris ili neki drugi demokratski kandidat preokrenuti Trumpovo vodstvo u anketama sa samo tri mjeseca preostala u ovoj izbornoj utrci, ali mnogo toga se može dogoditi u tom vremenskom okviru, tako da ništa nije naodmet - objasnio je.

Trump je nedavno učinio bitcoin i kriptovalute ključnim dijelom svoje predizborne kampanje, izjavivši 14. lipnja da će okončati rat Bidenove administracije protiv kripta ako bude izabran za predsjednika.

Osnivač 10x Researcha Markus Thielen sugerirao je da bi kripto prijateljski nastrojeni Trump mogao najaviti da će bitcoin učiniti strateškim rezervnim sredstvom za SAD na nadolazećoj bitcoin konferenciji u Nashvilleu.

U izvješću od 21. srpnja, Thielen je napisao da američka vlada drži samo 212.800 bitcoina u vrijednosti od oko 15 milijardi dolara, te oko  600 milijardi dolara u zlatnim rezervama. Kad bi vlada udvostručila svoja ulaganja u bitcoin, to bi bilo gotovo jednako cjenovnom učinku neto priljeva u spot bitcoin ETF-ove u razdoblju od godinu dana.

Gledajući unaprijed, Gilbert je rekao da očekuje rast cijene bitcoina, navodeći nadolazeće pokretanje spot ethereum ETF-ova u SAD-u kao jednog od glavnih katalizatora rasta na cijelom tržištu.

Međutim, neki analitičari kažu da nedavni Bidenov razvoj možda neće dovesti do trenutnog porasta kriptovaluta.

Analitičar Swyftxa Pav Hundal upozorio je da bi, iako bi Bidenovo povlačenje moglo povećati Trumpove šanse, to bilo teško izravno povezati s trenutnim skokom cijena na kripto tržištu.

- Ovaj nedavni skok mogao bi se pripisati ranim špekulacijama o ethereum ETF-ovima i važno je da ulagači ostanu oprezni i da se kratkoročno ne uzbuđuju previše - rekao je Hundal.

Slično tome, Gary Black, upravljački partner u The Future Fund, upozorio je svojih 433.000 pratitelja na X-u da je Trumpova predsjednička pobjeda daleko od gotove stvari.

- Oni koji misle da će Trump/Vance uvjerljivo pobijediti, preduhitrili su sami sebe - napisao je Black.

Dodao je da američka javnost ne vjeruje Trumpu nakon događaja od 6. siječnja. Nije obožavatelj Bidena ili Kamale, ali demokrati bi još uvijek mogli nominirati Newsoma, Michelle Obamu ili nekog drugog vodećeg demokrata za svog predsjedničkog kandidata.

08. rujan 2024 01:29