Kripto
StoryEditor

Bikovi i medvjedi u kriptu - kada je pravo vrijeme za kupnju, a kada za prodaju?

27. Listopad 2023.

Brončana skulptura bika odavno je postala simbol Wall Streeta, povijesnog središta njujorške financijske četvrti. Naizmjenično tržište ‘bikova i medvjeda‘ uobičajeno je za tradicionalne burze.

Za tržište kriptovaluta ti su koncepti od posebne važnosti zbog specifičnosti ovog područja. Razumijevanje karakteristika tržišta bikova i medvjeda u kriptu omogućit će svakom investitoru da bolje prođe kroz razdoblja pada i maksimizira dobit u razdoblju rasta.

Bikovi i medvjedi, podrijetlo pojmova

Tržište bikova obično je tržište na kojem cijene rastu duže vrijeme. Istodobno, tržište medvjeda karakterizira razdoblje dugotrajnog pada cijena.

Postoji nekoliko verzija kako su trendovi na burzama dobili ta imena. Prema jednom od njih, imena tržišta medvjeda i bikova dolaze od načina na koji te životinje napadaju. Bik podiže žrtvu na rogove prema gore, tako da je tržište bikova tržište rasta. Dok medvjed napada od gore do dolje, stoga simbolizira pad cijena.

Prema drugoj verziji, trgovci medvjeđim kožama u SAD-u često su unaprijed potpisivali ugovore o prodaji tih koža. Stoga, kada su ih kupovali od lovaca, pokušali su sniziti kupovnu cijenu kako bi zaradili više od prodaje. Općenito, pojmovi ‘bullish‘ i ‘bearish‘ prilično su čvrsto ukorijenjeni u engleskom jeziku i koriste se u svakodnevnom životu.

Bikovi i medvjedi na financijskim tržištima

Na tradicionalnim tržištima kapitala dugoročna tržišta bikova iznenada zamjenjuju tržišta medvjeda. Obično tome prethodi značajan negativan događaj u gospodarstvu ili drugim područjima. Na primjer, tržište medvjeda 2008. započelo je nakon bankrota jedne od najvećih američkih banaka, Lehman Brothers.

Prije 2008. tržište medvjeda potaknuo je balonom Dot.com, kada su dionice precijenjenih internetskih tvrtki počele padati. Pandemije, poput Covida-19, ili rat velikih razmjera, poput ruske invazije na Ukrajinu, mogu uzrokovati tržište medvjeda.

Tržišta medvjeda i bikova mogu varirati u duljini tijekom vremena. Primjerice, tržište medvjeda uzrokovano koronavirusom trajalo je oko mjesec dana od kraja veljače do kraja ožujka 2020. Nakon toga, tržišta su nastavila u bikovskom tonu.

Istodobno, tržište medvjeda u pozadini Nixonove ekonomske krize u SAD-u trajalo je gotovo godinu dana (između 1972. i 1973.). Stanje gospodarstava najrazvijenijih zemalja svijeta obično je najbolji pokazatelj kakvo će biti financijsko tržište.

Iako je uzroke tržišta medvjeda i bikova lako objasniti nakon činjenice, predviđanje unaprijed je teško. Razlog tome je ljudski faktor. Nije jasno u kojem će točno trenutku ponuda premašiti potražnju na tržištu i uzrokovati prvi val pada cijena.

Bikovi i medvjedi na kripto tržištima

Tržište kriptovaluta je prilično mlado. Kriptovalute su se pojavile tek prije 15-ak godina, ako se objavljivanje bitcoin whitepapera od strane Satoshija Nakamota 2008. smatra referentnom točkom.

Ponekad nerazumijevanje prirode kriptovaluta od strane ljudi koji trguju na burzama povećava volatilnost i nestabilnost ovog tržišta. Kripto obično slijedi sličan trend kao i tržišta kapitala u smislu kada su tržišta medvjeda zamijenjena tržištima bikova. Glavna razlika je dubina padova i visina rasta cijena.

Za usporedbu, nedavni primjer tržišta medvjeda 2022. godine. Medvjeđe tržište kriptovaluta započelo je još u studenom 2021. godine i nastavlja se sada. Tržište medvjeda na dioničkim burzama započelo je nekoliko mjeseci kasnije, u siječnju 2022. godine.

Od najviših vrijednosti u veljači 2022. do najniže točke u lipnju 2022., S&P 500 indeks pao je s 4.504 na 3.667 ili za 18,6 posto. Istodobno, bitcoin je pao s najviše cijene sa 69.000 na 15.782 dolara, ili 77,2 posto.

Važno je napomenuti da uspoređujemo najstabilniju kriptovalutu s indeksom koji uključuje 500 tvrtki. U usporedbi s drugim kriptovalutama i imovinom, razlika će biti upečatljivija.

Takve fluktuacije kripto tržišta često su se mogle primijetiti od samih početaka, a pogotovo od 2017. kada su razne kriptovalute putem inicijalnih ponuda tokena (ICO) počeli dobivati na popularnosti. Stoga su tržišta medvjeda i bikova u kriptovalutama izraženija u smislu uspona i padova.

Kako preživjeti tržišta bikova i medvjeda?

Ulaganja su uvijek povezana s rizicima. Ulaganje na burzama smatra se jednim od najrizičnijih načina ulaganja. A tržište kriptovaluta ima još veću razinu rizika zbog oštrijih fluktuacija u medvjeđim i bikovskim fazama. Strategija ulaganja ovisi o ciljevima, mogućnostima i toleranciji na rizik svakog investitora. Istodobno, dobra je ideja ograničiti rizike ulaganjem dijela sredstava u različitu imovinu.

Ovdje je prikladna analogija s košarama i jajima. U pravilu nikada se ne bi smjela stavljati sva jaja u jednu košaru, jer ako padne, sva jaja će se slomiti. Ista filozofija trebala bi se primjenjivati i na ulaganja, potrebno je ulagati u različitu imovinu. Osnovno pravilo je: što je veći rizik, to je manji uloženi iznos.

Na primjer, samo 10 posto ukupnog iznosa ulaganja može se uložiti u dionice, a 5 posto u kriptovalute. Drugim fondovima bolje je kupovati instrumente s fiksnim zajamčenim prinosom poput obveznica.

Ovaj pristup olakšava prolazak kroz medvjeđe tržište. Ako je u kripto uložena samo mala količina sredstava, nema smisla prodavati je na padajućem tržištu. Bolje je pričekati promjenu bikovskog tržišta, a zatim uzeti dobit.

Važno je biti strpljiv i ne donositi ishitrene odluke. Usput, kupnja na tržištu medvjeda, kada svi paničare i prodaju, smatra se vrhuncem vještine.

28. travanj 2024 22:01