Kripto
StoryEditor

Bitcoin i ethereum ponovo trguju iznad važnih psiholoških razina od 20.000 i 1.000 dolara

21. Lipanj 2022.

Nakon burnog vikenda, većina kriptovaluta se djelomično oporavila. Bitcoin je ponovo iznad 20.000, a ethereum iznad 1.000 dolara.

Bitcoin je porastao za nešto više od 15 posto u ponedjeljak, oporavivši se od trenutne najniže razine od 17.772 dolara u nedjelju, na 20.187 dolara u trenutku pisanja ovog članka, prema podacima CoinMarketCap-a. Ethereum, koji je u nedjelju pao na 898 dolara, oporavio se preko 25 posto u ponedjeljak na 1.158 dolara.

Oscilacije cijena označavaju barem privremen oporavak od oštrih padova tijekom prošlog tjedna. Prošle nedjelje bitcoin je pao ispod 26.000 dolara prvi put u godinu dana, što je negativna prekretnica koja je izazvala veliku rasprodaju. Ethereum je prilično dosljedno slijedio bitcoin kao i većinu vremena, spustivši se na 898 dolara, što to je zapanjujući pad od preko 46 posto u samo tjedan dana.

Padom ispod 20.000 i 1.000 dolara, bitcoin i ethereum stvorili su tržišne uvjete za koje su stručnjaci izjavili da bi mogli izazvati val prisilnih likvidacija. U takvom scenariju, veliki ulagači u obje kriptovalute bili bi prisiljeni zatvoriti pozicije na derivativnim proizvodima poput opcija i futuresa. Takvi događaji vjerojatno bi još više snizili cijene, što bi pokrenulo više likvidacija, u onome što je poznato kao kaskadni učinak.

No, oporavljajući se, čak i neznatno, na važne psihološke razine iznad 20.000 i 1.000 dolara, bitcoin i ethereum privremeno su zaustavili snowball efekt za koju su neki analitičari rekli da bi mogla poslati bitcoin na samo 13.800 dolara.

Ozbiljnost i trajanje kripto bear marketa nikada nije sa sigurnošću predvidljivo. Najnoviji kripto pad započeo je početkom prošlog mjeseca, kada su kriptovalute zajedno pale s dioničkim tržištem. Od tada se kripto tržište borilo da se oporavi, a svaki novi efekt pada uzrokovao je daljnju štetu. Najnovije posljedice dogodile su se prošlog tjedna kada su kripto zajmodavci Celsius i Babel zamrznuli povlačenje sredstava za sve kupce, navodeći kao razlog potencijalne probleme s likvidnošću. Velika kripto investicijska tvrtka Three Arrows Capital također može biti u opasnosti od insolventnosti.

22. travanj 2024 11:25