Kripto
StoryEditor

Bitcoin ‘srušio‘ kriptomjenjačnice dosegnuvši 64 tisuće dolara

29. Veljača 2024.

Cijena bitcoina doživjela je ogromnu volatilnost u srijedu, skočivši na gotovo 64 tisuća dolara prije nego što je ponovno potonula na 60.500 dolara u roku od jednog sata. Usred kaosa, kriptotrgovci doživjeli su 638 milijuna dolara likvidacije u posljednja 24 sata. Prema Coinglassu, oko 55 milijuna dolara likvidacija u sat vremena nakon velikog skoka zabilježeno je na altcoin tržištu, dok je 96 milijuna dolara likvidirano izravno na bitcoinu.

U međuvremenu, ethereum trgovci pretrpjeli su 45 milijuna dolara likvidacije, a dogecoin trgovci izgubili su 29 milijuna dolara. U protekla 24 sata likvidirano je 168.988 trgovaca. Najveća pojedinačna likvidacija dogodila se na OKX-u u paru BTC-USDT za 9,45 milijuna dolara.

Prema dosadašnjem viđenom tempu rasta i velikoj institucionalnoj potražnji, bitcoin bi kroz koji dan mogao dosegnuti svoj vrhunac od 69 tisuća dolara. Dosada u povijesti bitcoin nikada nije premašio svoj prethodni vrhunac prije halvinga. No, očigledna velika potražnja uz oskudnu ponudu, uzrokuje ogroman rast cijene, te se sada čini kako su novi vrhunci uskoro neminovni. BlackRockov Bitcoin ETF, najveći od svih novopridošlica, sada drži preko devet milijardi dolara u bitcoinu, a apsorbirao je rekordnih 520 milijuna neto tokova u utorak, te 612 milijuna dolara u srijedu.

Coinbase izazvao paniku

Skok cijene bitcoina, a samim time i povećanje prometa, jučer je uzrokovao tehničke poteškoće u kriptomjenjačnici Coinbase zbog čega su neki korisnici vidjeli nulto stanje na svojim računima. Također, nekoliko korisnika ove kriptomjenjačnice doživjelo je neugodno iznenađenje nakon što su se prijavili u aplikaciju i vidjeli da stanje na njihovom računu pokazuje nula sredstava. Problem je izazvao paniku i zbunjenost, a neki su vjerovali da je došlo do hakiranja i da su im sredstva ukradena.

Međutim, Coinbase je odgovorio na problem, navodeći da su sredstva korisnika sigurna. Prema izvršnom direktoru tvrtke Brianu Armstrongu na X-u, prekid s kojim se aplikacija suočila bio je rezultat velikog porasta prometa.U nizu ažuriranja statusa na web stranici Coinbase, tvrtka je priznala problem nulte bilance, dodajući da je također bilo problema s kupnjom i prodajom. Tvrtka je nadalje izvijestila o poboljšanju u trgovanju korisnika, iako je izjavila da povećani promet još uvijek može uzrokovati pogrešku u primanjima i nekim metodama plaćanja za neke klijente.

Najnovije ažuriranje pokazuje da je aktivnost na platformi normalna, te da će platforma nastavit aktivno nadzirati sustave i pružati ažuriranja. U međuvremenu, Armstrong je u sljedećem tweetu rekao da se aplikacija Coinbase ‘oporavlja’, navodeći da je tvrtka testirala ‘deset puta veći promet’, ali je primijetio da je trenutna situacija premašila očekivanja mjenjačnice.

Dok se čini da se rad aplikacije Coinbase vraća u normalu, kripto zajednica nije propustila istaknuti da je platforma uvijek imala prekid kad god je došlo do porasta cijene bitcoina. Osim Coinbasea, poznato je da se druge velike kripto mjenjačnice poput Binancea također suočavaju s tehničkim problemima usred tržišnog skoka.

28. travanj 2024 22:25