Kripto
StoryEditor

Bitcoin tek treba ući u područje pravog bull marketa

27. Siječanj 2024.

Bitcoin je trenutno na prijelomnoj točki, gdje se sve više postavljaju pitanja o njegovom stvarnom stanju i utjecaju u financijskom sustavu. Unatoč sve većim optimističnim signalima i pokazateljima, bitcoin tek treba u potpunosti ući u pravu fazu bull marketa.

Bikovsko tržište još nije počelo

Prema analitičkoj tvrtki za blockchain IntoTheBlock, bitcoin je doživio šesti uzastopni tjedan priljeva u centralizirane mjenjačnice. Gotovo dvije milijarde dolara neto depozita zabilježeno je od prosinca. Ovaj trend se obično tumači kao signal povećane aktivnosti prodaje bitcoina.

Zalazeći dublje, čini se da se vlasništvo nad bitcoinom mijenja. Doista, prosječno vrijeme držanja bitoina nedavno je doseglo rekordnu vrijednost. Ovaj trend sugerira da dugogodišnji vlasnici počinju seliti svoju imovinu, smanjujući količinu bitcoina kojeg posjeduju.

Zanimljivo je da su adrese koje imaju više od tisuću bitcoina povećale svoja salda, dok su one s manje od tisuću bitcoina smanjile svoje udjele u siječnju. S druge strane, bilanca koju drže kratkoročni vlasnici u porastu je od listopada 2023., što je trend koji se obično povezuje s bull marketom.

Ipak, trenutni tržišni scenarij ne odražava tipične karakteristike prethodnih vrhova, prema IntoTheBlocku.

- Nedostatak volumena u usporedbi s prethodnim bull marketima, ograničeno smanjenje bilance dugoročnih vlasnika i vrlo skroman omjer MVRV od 1,88, impliciraju da bitcoin najvjerojatnije trpi privremeni neuspjeh i tek treba ući u pravo bull market područje - napisali su analitičari IntoTheBlocka.

MVRV je omjer tržišne kapitalizacije i realizirane kapitalizacije koji pokazuje je li cijena precijenjena ili ne. Povijesno gledano, vrijednosti iznad 3,7 označavale su vrh cijene, a vrijednosti ispod 1 dno.

Realizirana kapitalizacija je varijacija tržišne kapitalizacije koja vrednuje svaki UTXO na temelju cijene kada je zadnji put pomaknut, za razliku od njegove trenutne vrijednosti. Kao takav, predstavlja ostvarenu vrijednost svih bitcoina, za razliku od njihove tržišne vrijednosti.

UTXO je tehnički izraz za količinu digitalne valute koja ostaje nakon transakcije kriptovalute. Može se zamisliti kao kusur nakon kupnje artikla.

Juan Pellicer, viši istraživač u IntoTheBlocku, naglasio je oprez u tumačenju ovih trendova. Istaknuo je da bitcoin nije doživio značajan pad u šest mjeseci.

Takav trend može značiti da bi nedavno kretanje prema dolje moglo biti prirodna korekcija tržišta.

- Dok ne vidimo stvari poput dosljedne raspodjele imovine od dugoročnih vlasnika prema kratkoročnim vlasnicima, MVRV omjere veće od 2,5 i značajan porast transakcija i volumena, prerano je nazvati kraj bull marketa - rekao je Pellicer.

Događaj kojim počinje ‘pravi’ bull market obično je bio halving zadnja 3 puta u bitcoinovoj povijesti. Sljedeći se očekuje u travnju.

‘This time is different’, bila je najopasnija rečenica koju su bitcoin skeptici mogli izgovoriti nakon svakog halvinga, misleći da se klasični četverogodišnji ciklus neće odviti kao i prethodni put. Vrlo je izgledno da će se povijest ponoviti i da će bitcoin nakon halving ući u pravi bull market i zabilježiti novi vrhunac krajem 2025. godine.

26. travanj 2024 23:55