Kripto
StoryEditor

Cathie Wood predviđa da će SEC istovremeno odobriti više bitcoin ETF-ova

09. Kolovoz 2023.

Osnivačica i izvršna direktorica ARK Investment Managementa Cathie Wood mišljenja je da će Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) istovremeno odobriti više spot bitcoin ETF-ova.

U intervjuu za Bloomberg 7. kolovoza, Wood je predvidjela da će SEC odobriti više od jednog ETF-a odjednom ako nastavi razmatrati bilo koju podnesenu prijavu. ARK Investment Management poslao je jedan od najnovijih zahtjeva za spot bitcoin ETF u lipnju nakon izmjene podneska kako bi uključio ugovor o dijeljenju nadzora.

Primjedbe Wood bile su slične prijedlogu Grayscalea, tvrtke koja trenutno tuži SEC zbog odbijanja prihvaćanja zahtjeva koji omogućuje pretvaranje njegovog Bitcoin Trusta u spot bitcoin ETF. U srpnju je Grayscaleov pravni tim predao pismo SEC-u tražeći od regulatora da istovremeno odobri sve predložene spot bitcoin ETF-ove kako bi se izbjeglo da jedan ima prednost u odnosu na drugog.

SEC nikada nije odobrio spot kripto ETF u SAD-u, ali je dopustio popis kripto-povezanih futures ETF-ova, kao i bitcoin futures ETF-ova s polugom tvrtke Volatility Shares Trust. Do sada u 2023. godini, SEC je zaprimio bitcoin ETF prijave od: Invesco, BlackRock, Valkyrie, VanEck, Wisdom, Fidelity i ARK Invest.

Wood je mišljenja da će SEC produljiti rok za prijavu ETF-a ARK Investa. Američki financijski regulator ima rok do 13. kolovoza da odobri, odbije ili odgodi trenutnu prijavu ARK-a kroz razdoblje produljenja ili komentiranja. Budući da je ARK podnio papire u svibnju 2023., SEC ima najviše 240 dana, do siječnja 2024., za donošenje konačne odluke.

Utrka za dobivanje dozvole za pokretanje spot bitcoin ETF-a u SAD-u postala je predmet komentara mnogih u kripto industriji i medijima, posebno nakon podneska BlackRocka, najveće tvrtke za upravljanje imovinom na svijetu. Regulatori u drugim zemljama, uključujući Kanadu, već su odobrili slične prijave.

05. svibanj 2024 11:17