Kripto
StoryEditor

Cijena bitcoina pala četiri posto dok Mt. Gox radi velike transfere

28. Svibanj 2024.

Kriptoanalitičari su ovoga tjedna primijetili da je u tijeku distribucija Mt. Goxa, japanske kriptomjenjačnice koja je postala ozoglašena po ogromnim gubicima nakon što je pretrpjela hakerske napade između 2011. i 2014. godine. Oko 42.900 bitcoina u vrijednosti od oko 2,9 milijardi dolara premješteno je ovoga tjedna, iako bi ukupni transferi mogli biti vrijedni čak šest milijardi dolara. Analitičar James Check rekao je da će događaj Mt. Gox biti fantastična studija slučaja zašto podaci na blockchainu tako dobro funkcioniraju za bitcoin.

Nekoliko sati kasnije, LookOnChain je izvijestio da Mt. Gox još uvijek drži 95.061 bitcoina u vrijednosti od oko 6,53 milijarde dolara. Veliki transferi bitcoina događaju se jer propala kripto mjenjačnica Mt. Gox priprema vratiti bitcoin vjerovnicima prije roka otplate 31. listopada, više od devet godina nakon kolapsa 2014. godine.

Tvrtka je postala nesolventna nakon razornog hakiranja koje je dovelo do krađe 850 tisuća bitcoina, procijenjenih na 460 milijuna dolara u vrijeme incidenta. U veljači 2023. najveći vjerovnici propale kripto mjenjačnice odabrali su opciju plaćanja koja bi im omogućila primanje paušalnog iznosa isplate za oporavak u bitcoinu, a ne u fiatu.

Analitičari su ranije upozoravali da bi prijenos bitcoina iz ere Mt. Goxa mogao uplašiti tržište i izvršiti pritisak na pad cijene bitcoina. Čini se da se to događa dok je kripto tržište palo za 2,7 posto, a ukupna kapitalizacija pala je na 2,68 bilijuna dolara.

Cijena bitcoina pala je četiri posto s najvišeg unutardnevnog iznosa od 70.600 dolara na najnižu razinu od 67.555 dolara oko 12 sati kasnije tijekom jutarnjeg trgovanja u utorak. Međutim, ostaje za vidjeti hoće li cijena dodatno pasti ako i kada vjerovnici odluče unovčiti svoju imovinu.

23. lipanj 2024 13:57