Kripto
StoryEditor

Coinbase izazvao bijes kripto zajednice objavom o mogućem uvrštenju 50 tokena

13. Travanj 2022.

Coinbase je objavio imena 50 kriptovaluta koje bi mogle biti listane na mjenjačnici tijekom drugog tromjesečja 2022. godine. Iako su neki od tokena porasli za troznamenkasti postotak nakon objave, istaknute osobe u industriji kritizirale su kriterije uvrštenja na Twitteru.

Među kandidatima koji su ušli u uži izbor nalaze se 45 ERC-20 tokena na ethereumu i pet SPL tokena na solani. Taj korak, kako se navodi, dio je napora na 'povećanju transparentnosti pružanjem što veće simetrije informacija'. Coinbase navodno želi smanjiti vjerojatnost takozvanih 'pump-and-dump' događaja, koji su postali toliko česti s novim uvrštavanjem tokena na Coinbaseu da su kripto entuzijasti taj fenomen počeli nazvali 'Coinbase efekt'.

Unatoč namjerama Coinbasea da poveća transparentnost i izbjegne pump-and-dump sheme, nekoliko tokena na radaru već je poraslo. Big data protocol (BDP) porastao je za više od 185 posto od objave, arcblock (ABT) porastao je za 56, a radar (RADAR) za gotovo 40 posto.

Popularna kripto persona i domaćin podcasta UpOnly, Cobie, pravim imenom Jordan Fish, jučer je na Twitteru oštro kritizirao Coinbase, rekavši da mjenjačnica planira listati prethodno 'rugged' i mrtve tokene, što značajno šteti kredibilitetu cijele kripto industrije.

- Vrlo drago mi je vidjeti Coinbasea kako ostaje na samom rubu decentralizacije, pionira kontinuiranog usvajanja trustless tehnologije kako uvrštava shitcoine više od godinu dana nakon što su umrli. Ponosan sam što radim u industriji inovativnoj i agilnoj kao što je naša - ironično je napisao Cobie.

Prema Cobieu, najznačajniji razvoj koji stoji iza big date protocola bio je airdrop od 5,7 milijuna tokena, nakon čega je uslijedila greška zbog koje korisnici nisu dobili svoje nagrade. U međuvremenu, drugi tokeni poput polkamona poznati su po tome što su njihovi rani podupiratelji prodali svoje udjele u prvom tjednu nakon što je token izašao na tržište, što je uzrokovalo da cijena padne za 95 posto. 

Što je još zanimljivije, samo nekoliko sati nakon što je Coinbase objavio post na blogu Cobie je također skrenuo pažnju na ethereum novčanik koji je kupio više od 400.000 dolara vrijednih tokena na tom popisu.

Problem je u tome što je korisnik koji kontrolira novčanik, čija je aktivnost trgovanja javno vidljiva na ethereum blockchainu, završio svoju kupnju tokena tri minute prije nego što je popis postao poznat javnosti.

Čini se da se trgovac usredotočio isključivo na tokene koji se razmatraju za uvrštavanje na Coinbaseu, što sugerira insajdersko poznavanje popisa prije nego što je objavljen. Tokeni koje je kupio novčanik ubrzo su vrijedili više od 572.000 dolara, što predstavlja povrat ulaganja od 42 posto u manje od 24 sata.

Coinbaseovi zakonski standardi, standardi usklađenosti i tehničke sigurnosti ostaju nejasni.

19. travanj 2024 15:57