Kripto
StoryEditor

Coinbase nastavlja dobiti SEC-ov odgovor na peticiju za donošenje pravila o digitalnoj imovini

25. Svibanj 2023.

Coinbase je podnio odgovor u prilog svojoj peticiji za rješenje o mandamusu Komisiji za vrijednosne papire (SEC) u svom najnovijem potezu kojim traži donošenje jasnih propisa za digitalnu imovinu. Glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal nazvao je mandamus ‘prilagođenim lijekom za izvanredne činjenice‘.

Coinbase je u srpnju podnio peticiju SEC-u tražeći od Komisije da predloži i donese pravila kojima bi se uređivala regulacija vrijednosnih papira koji se nude i kojima se trguje putem digitalno izvorne metode, uključujući potencijalna pravila za utvrđivanje digitalne imovine vrijednosnih papira. Agenciji je dano 50 pitanja koja treba razmotriti pri oblikovanju pravila.

U podnesku Coinbasea 22. svibnja tvrdilo se da je agencija donijela odluku o odbijanju Coinbaseove molbe u srpnju, ali tu odluku nije objavila. Nadalje, nedjelovanje SEC-a navodno je dio većeg obrasca.

- SEC ne osporava da je od 2017. zaprimio pet peticija za donošenje pravila povezanih s digitalnom imovinom i da nije djelovao ni po jednoj – navodi Coinbase.

Coinbase i SEC iznijeli su argumente o odgovarajućem vremenu odaziva za donošenje pravila, čak i uz mandamus rješenje. Coinbase je u svom novom podnesku tvrdio da se njegov slučaj razlikuje od drugih.

- Međutim, SEC nije naveo, a Coinbase nije pronašao, niti jedan slučaj u kojem je sud odobrio čak i višemjesečnu odgodu kada je agencija aktivno provodila provedbu zakona o istim temama peticije za donošenje pravila, a kamoli kada je agencija prijetila tužbom protiv samog podnositelja peticije koji donosi pravila – ističe Coinbase.

Kada do travnja nije dobio odgovor na peticiju, Coinbase je u SAD-u podnio rješenje o mandamusu, službenom zahtjevu da agencija mora odgovoriti. SEC bi mogao odgovoriti pod mandamusom odbijanjem poziva peticije na akciju. Međutim, time bi se otvorio pristup daljnjim pravnim mjerama kako bi se prisililo donošenje pravila o digitalnoj imovini.

SEC u početku nije reagirao ni na mandamus. Nakon što je sudska odluka to zahtijevala, SEC je 15. svibnja odgovorio kratkim pozivom sudu da odbije peticiju. Regulatorna agencija tvrdila je da je zahtjev Coinbasea nerazuman i da bi donošenje pravila moglo potrajati godinama.

Međutim, predsjednik SEC-a Gary Gensler održao je govor istog dana i rekao odgovarajući na pitanje publike da su ‘pravila već objavljena‘ za kripto tržište, pozivajući se na postojeće zakonodavstvo o vrijednosnim papirima.

Coinbase je predložio da se od SEC-a zahtijeva da odgovori na svoju srpanjsku peticiju u roku od sedam dana ili objasni odgodu i odredi rok.

Coinbase je 22. ožujka primio wells obavijest u kojoj se navodi da mu SEC prijeti pravnim postupkom zbog ‘mogućeg kršenja zakona o vrijednosnim papirima‘.

26. travanj 2024 10:12