Kripto
StoryEditor

Coinbase zaustavlja plaćanja s kripto bankom Silvergate

03. Ožujak 2023.

Coinbase, najveća kripto mjenjačnica u SAD-u što se tiče volumena trgovanja, danas je objavio da zaustavlja plaćanja banci Silvergate i iz nje.

Pozivajući se na nedavne događaje oko kripto banke sa sjedištem u San Franciscu, Coinbase je rekao da više ne prihvaća ili ne pokreće plaćanja iz Silvergatea.

- Coinbase će namiriti institucionalne gotovinske transakcije klijenata s našim drugim bankarskim partnerima i poduzeti proaktivne mjere kako bi osigurali da klijenti ne dožive utjecaj na tu promjenu - navodi se u četvrtak na Twitteru.

Coinbase je također rekao da nastavlja držati sredstva klijenata u američkim bankama i državnim fondovima osiguranim od strane FDIC-a kada klijent ima veliku dolarsku bilancu.

Mjenjačnica je također osigurala da ima ‘de minimis‘ korporativnu izloženost Silvergateu.

LedgerX, jedan od rijetkih subjekata koji je ostao solventan nakon kolapsa FTX-a, povukao je sličan potez ranije ovog tjedna, rekavši da će u budućnosti umjesto toga koristiti Signature Bank.

Strah od insolventnosti za Silvergate

Odluka Coinbasea dolazi samo dan nakon što je Silvergate Capital Corporation, matična tvrtka Silvergate banke, odgodila svoje godišnje 10-K izvješće, rekavši da bi daljnji neprijavljeni gubici mogli značiti je banka ‘manje nego dobro kapitalizirana‘.

Prema podnesku Silvergatea SEC-a u srijedu, tvrtka je također procjenjivala utjecaj tih događaja na ‘svoju sposobnost da nastavi kao trajni koncern‘.

Silvergate je već izvijestio o gubitku od milijardu dolara u prethodnom tromjesečju jer je bio prisiljen prodati imovinu po jeftinijim cijenama kako bi ostao likvidan i minimizirao posljedice tzv. bank runa izazvanog kolapsom FTX-a.

Banka je prošlog mjeseca priopćila kako očekuje da će uskoro prodati 1,7 milijardi dolara dodatne imovine kako bi otplatila kredit Savezne banke za stambene kredite u San Franciscu.

Silvergateove dionice još su jednom iskusile veći ‘stres‘ u pre-market trgovanju otkada je izašla vijest. Pale su više od 40 posto na oko 9,20 dolara prije otvaranja.

Kako bi nagomilao veći pritisak na tvrtku, JPMorgan je snizio Silvergate na ocjenu ‘underweight‘ iz ‘neutrala‘, te istovremeno smanjio ciljanu cijenu dionica.

18. travanj 2024 22:12