Kripto
StoryEditor

Coinbaseov zaposlenik optužen za trgovanje povlaštenim informacijama

23. Srpanj 2022.

Bivši Coinbaseov voditelj proizvoda i još dvije osobe, zajedno su vodili jednogodišnju shemu trgovanja na temelju povlaštenih informacija koja je generirala više od 1,1 milijuna dolara dobiti, objavile su jučer američke federalne vlasti.

Ishan Wahi, dok je bio zaposlenik kripto mjenjačnice sa sjedištem u San Franciscu, navodno je dao informacije o nadolazećim listanjima tokena na Coinbaseu svom bratu Nikhilu Wahiju, i njegovom prijatelju, Sameer Ramaniu. Vlasti tvrde da su Wahijev brat i Ramani zatim iskoristili te informacije za kupnju tokena prije nego što ih je Coinbase uvrstio na svojoj mjenjačnici, a zatim ih ubrzo prodali radi zarade.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je danas da su sve tri osobe optužene za zavjeru o elektroničkoj prijevari i prijevari u vezi sa shemom za počinjenje povlaštene trgovine kriptovalutama korištenjem povjerljivih informacija Coinbasea. SEC je također priopćio da je podnio civilnu tužbu protiv trojca zbog navodne sheme. FBI je uhitio braću Wahi dok se Ramani još uvijek nalazi na slobodi, navodi se u priopćenju DOJ-a.

- Današnje optužbe dodatni su podsjetnik da Web3 nije zona bez zakona. Prošlog mjeseca najavio sam prvi  insajderski trgovački slučaj koji uključuje NFT-ove, a danas objavljujem prvi insajderski trgovački slučaj koji uključuje tržišta kriptovaluta – rekao je američki odvjetnik Damian Williams, misleći na optužbe podnesene protiv bivšeg menadžera proizvoda OpenSea, Natea Chastaina u lipnju.

Tokeni koje Coinbase uvrsti na svoju mjenjačnicu imaju tendenciju rasta nakon što tvrtka, koja je najveća u SAD-u, objavi njihovu dostupnost. Poznat je kao 'Coinbase efekt'. Informacije koje je Wahi pružio svom bratu i Ramaniu, omogućila im je kupnju kriptovaluta prije nego što je Coinbase najavio listanje, a zatim prodaju, čineći velike povrate, tvrdi SEC.

- Kao što današnji slučaj pokazuje, bilo u dionicama, opcijama, kripto imovini ili drugim vrijednosnim papirima, opravdat ćemo našu misiju identificiranjem i borbom protiv trgovanja na temelju povlaštenih informacija gdje god ih vidimo - rekla je Carolyn M. Welshhans, vršitelj dužnosti šefa  SEC-ove kripto i cyber jedinice.

Prema SEC-u, trojica optuženika navodno su kupili najmanje 25 kriptovaluta, od kojih su najmanje devet vrijednosni papiri. U priopćenju se ne navodi koju je imovinu trojac navodno kupio.

Coinbase je u travnju objavio da više neće objavljivati uži izbor kriptovaluta o kojoj razmišlja za uvrštavanje na popis nakon što je jedan trgovac kupio tokene u vrijednosti od 400.000 dolara prije javne objave, a ti tokeni skočili su za 42 posto u 24 sata.

24. travanj 2024 17:37