Kripto
StoryEditor

Coinbaseove dionice nastavljaju padati, ali čelnici nisu zabrinuti

12. Svibanj 2022.
foto Shutterstock

Dioničarima Coinbasea nije lako jer je cijena dionice samo u srijedu pala oko 30 posto, nakon što je kompanija objavila zaradu koja je uvelike promašila očekivanja analitičara.

Dionice su već bile izložene širokoj rasprodaji zbog šireg kraha na kripto tržištima, ali izvješće o zaradi od utorka uzrokovalo je pad na oko 50 dolara sredinom jučerašnjeg dana.

Trenutna cijena odražava zapanjujući pad od 87 posto u odnosu na travanj 2021. godine kada je Coinbase izašao u javnost izravnim uvrštenjem, a dionicama se nakratko trgovalo po cijeni od 381 dolara. Iako su dionice uglavnom držale svoju vrijednost do kraja prošle godine, počele su padati kako su se kripto tržišta hladila u siječnju prije nego što su naglo pala prošlog mjeseca.

Međutim, čini se kako čelnici Coinbasea shvaćaju situaciju kao neminovnu. Izvršni direktor Brian Armstrong citirao je u srijedu poznatog rizičnog kapitalista Freda Wilsona u tweetu, rekavši da kratkoročna previranja na tržištu mogu ponuditi povoljne cijene najvećih tvrtki na svijetu, sugerirajući da bi dionice Coinbasea po cijeni od 50 dolara mogle biti povoljne.

Armstrongov tweet u skladu je s tonom ostalih čelnika Coinbasea u pozivu investitora nakon jučerašnjeg izvješća o zaradi. Na poziv, financijska direktorica Alesia Haas odbacila je zabrinutost zbog potrošnje tvrtke, posebno nedavnog zapošljavanja 1.200 zaposlenika, i rekla da Coinbase ne razmišlja o otpuštanjima.

- Možemo odabrati profitabilnost umjesto ulaganja u poslovanje, ali smo odabrali ulaganje u poslovanje - rekla je Haas.

Nečuveno nizak omjer cijene i zarade

Haas i Armstrong također su ponovili dugoročnu strategiju tvrtke za izgradnju budućeg, kripto-centriranog gospodarstva kroz dobra i loša vremena.

Povjerenje vodećih ljudi može biti opravdano u tome što Coinbase ima velike rezerve gotovine i da je ostvario veliku dobit u četiri od pet tromjesečja koliko je javno poduzeće (prvi gubitak dogodio se ove godine jer je zbog usporavanja trgovanja Coinbase izgubio 430 milijuna dolara u prvom tromjesečju).

S druge strane, omjer cijene i zarade (P/E) tvrtke, važan mjerni podatak koji sugerira pogled investitora na buduće izglede tvrtke, pao je na 3,5. Ta je brojka gotovo nečuvena, jer su P/E omjeri javnih tvrtki obično znatno iznad 10, a uznemirila je i neke promatrače tržišta.

Cijena dionice Coinbasea možda je dodatno zasuta naslovom koji sugerira da bi se tvrtka mogla suočiti s rizikom od bankrota i uzrokovati da kupci pritom izgube dio svojih kriptovaluta.

Čini se da je naslov potaknut fusnotom u Coinbaseovim prijavama zarade vezanim za bankrot. Armstrong je, međutim, istaknuo kako je stečajni jezik potaknut novim propisima SEC-a, te kako su sredstva klijenata sigurna čak i u 'black swan događaju'.

Pred kraj trgovinskog dana u srijedu, dionice Coinbasea donekle su se oporavile, popevši se bliže 55 dolara. No, ostaje za vidjeti hoće li 50 dolara postati support zona ili će dionicu dodatni tržišni šokovi dodatno potopiti.

20. travanj 2024 04:36