Kripto
StoryEditor

Crypto.com slučajno poslao 400 milijuna dolara u ethereumu konkurentskoj mjenjačnici

14. Studeni 2022.

Nakon šokantnog kolapsa FTX-a, ostale centralizirane kripto mjenjačnice su pod mikroskopom, a korisnici jedne od najvećih, Crypto.com-a, zabrinuti su nakon što je izvršni direktor Kris Marszalek priznao da je njegova mjenjačnica slučajno poslala 320.000 ethera, oko 400 milijuna dolara u to vrijeme, na javnu adresu registriranu kod konkurentske mjenjačnice.

Blockchain zapisi na Etherscanu pokazuju da je 21. listopada Crypto.com poslao iznos, oko 80 posto svojih ukupnih rezervi ethera, na suparničku mjenjačnica Gate.io, neposredno prije nego što je Gate.io pružio ‘dokaz o rezervama‘ svojim korisnicima 28. listopada u sklopu novog zalaganja za transparentnost nakon krize FTX-a.  

Gate.io je naknadno vratio blago smanjeni iznos od 285.000 ethera, oko 456 milijuna dolara kao rezultat manjeg porasta ethera, 29. listopada. Crypto.com objavio je vlastiti dokaz o rezervama 12. studenog.

- To je trebao biti transfer na novu adresu hardverskog novčanika, ali je poslan na adresu vanjske mjenjačnice na bijeloj listi. Radili smo s timom Gatea i sredstva su naknadno vraćena u naše novčanike. Provedeni su novi procesi i značajke kako bi se spriječilo da se to ponovi - napisao je Marszalek na Twitteru u subotu.

Marszalek je dodao da su sva sredstva u međuvremenu vraćena i da je dolarski saldo Crypto.com-a na Gateu u jednoznamenkastim milijunima. 

Cronos, Crypto.com-ov izvorni token, sada je padu za više od 50 posto na tjednoj razini, prema podacima CoinGecka.

U nizu Twitter objava koje su minirale nagađanja, Marszalek je podijelio snapshot s Gatea koji prikazuje svoje rezerve od 19. listopada bez Crypto.com sredstava. Gate je također objavio na svom blogu kasno u subotu navečer ‘pojašnjenje‘ o povratku ‘pogrešnog transfera‘.

Znakovi problema

Zbunjujuća transakcija dolazi nekoliko dana nakon što je jedna od pet najvećih kripto mjenjačnica na svijetu pretrpjela katastrofalnu prevaru, te nije imala likvidnost za pokrivanje, što je dovelo do potpunog raspleta carstva i ugleda Sama Bankman-Frieda.

Kao i FTX, Crypto.com se plasira kao regulirana, pouzdana kripto tvrtka, tvrdnje u koji sada mnogi sumnjaju.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao, koji je pokrenuo sagu oko FTX-a prije tjedan dana kada je na Twitteru napisao da će njegova tvrtka likvidirati zalihu FTX-ovog tokena, brzo je navalio na Crypto.com fijasko.

- Ako mjenjačnica mora premjestiti velike količine kripta prije ili nakon što demonstriraju svoje adrese novčanika, to je jasan znak problema. Držite se podalje – napisao je CZ.

Crypto.com-ov dokaz o rezervama, objavljen 12. studenog, već je bio predmet pod povećalom. Dokument je pokazao da je oko 20 posto udjela na mjenjačnici denominirano u SHIB-u, meme kriptovaluti.

FTX je potrošio stotine milijuna dolara na ugovore o sportskom sponzorstvu koji se brzo raspadaju nakon njegove insolventnosti. Miami Heat je objavio u petak da će ukloniti ime FTX-a i potražiti novog partnera za imenovanje stadiona.

Crypto.com je također potrošio mnogo na sportska sponzorstva. Ugovor o pravima na imenovanje arene s Los Angeles Lakersima vrijedan 700 milijuna dolara nadmašuje ugovor FTX/Heat, a mjenjačnica je sponzor Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

17. travanj 2024 22:37