Kripto
StoryEditor

DeFi ekosustav na solani u uzletu, volumen trgovanja na decentraliziranim mjenjačnicama dostiže vrhunac

18. Ožujak 2024.
Solana kripto

Solana posljednjih dana doživljava snažan rast što je omogućilo ovoj kriptovaluti da se svrsta na popis onih s njaboljim rezultatima. Impresivan je i porast od 85 posto na 30- dnevnoj razini iznad od 200 dolara.

Solanin ekosustav decentraliziranih financija (DeFi) procvjetao je od početka godine. Podaci iz DeFiLlame ilustriraju ovaj trend, otkrivajući porast aktivnosti decentraliziranih mjenjačnica (DEX) na solani. To u prijevodu znači da je Solanin DeFi skočio na najviši nivo svih vremena.

Samo tijekom posljednja 24 sata, dnevni volumen transakcija premašio je impresivnih 3,6 milijardi dolara, uspostavivši novu najveću vrijednost svih vremena.

Ovaj izvanredan porast solana DEX transakcija prvenstveno se može pripisati dvama ključnim čimbenicima. Jedan su niske naknade za transakcije, a drugi je rastuća popularnost meme tokena. Meme tokeni kao što su dogwifhat, bonk, wen i book of meme nedavno su svjedočili značajnom volumenu trgovanja i interesu.

Zanimljivo je da je kolektivni utjecaj ovih čimbenika potaknuo solanin DEX volumen trgovanja iznad ethereuma u brojnim prilikama posljednjih mjeseci.

- Solana je trenutno ludo opterećena i još uvijek je oborila rekord u DEX volumenu svih vremena, potaknuta da vidimo što možemo postići kada mreža bude bolje funkcionirala - oglasio se Mert Mumtaz, izvršni direktor Helius Labsa.

Posebno su zanimljiva prva tri predvodnika među Solaninim DEX platformama. Orca vodi s 1,64 milijarde dolara u volumenu trgovanja u posljednja 24 sata, a slijede je Raydium sa 867 milijuna dolara i Lifinity sa 679 milijuna dolara.

U međuvremenu, ukupna vrijednost imovine zaključane na solana blockhainu također je na dvogodišnjem vrhu od gotovo 4 milijarde dolara. DeFi analitičar Patrick Scott istaknuo je zanimljivu činjenicu. Solana DeFi TVL, uključujući tekući staking, preokrenuo je Binance smart chain po prvi put tijekom vikenda.

- 2023. solana DeFi je proglašen mrtvim. Od tada je njegov TVL porastao 18 puta, a jučer je solana upravo premašila ethereum u dnevnom volumenu prijenosa stablecoina. To je popriličan preokret - izjavio je kripto influencer Lark Davis.

Osim toga, blockchain je zabilježio značajan porast u stvaranju novih tokena Solana Public Library (SPL). Tijekom prošlog tjedna, u prosjeku je više od 7.800 SPL tokena kreirano dnevno na solani. 11. ožujka ova je brojka dosegla vrhunac od 9.690 tokena, postavljajući novi jednodnevni rekord, prema podacima Solscana.

26. travanj 2024 22:41