Kripto
StoryEditor

Deset posto ethereumove ponude zaključano je u depozitnom ugovoru ETH 2.0

03. Svibanj 2022.
foto Shutterstock

Depozitni ugovor za ethereumov konsenzusni sloj, mnogima poznatiji kao ETH 2.0, premašio je 12 milijuna ethera, vrijednih gotovo 34 milijarde dolara po trenutnim cijenama. To znači da je više od 10 posto cjelokupne etherove ponude sada zaključano u depozitnom ugovoru.

Napredak u ethereumovom prelasku na proof-of-stake

Unatoč klimavim cjenovnim akcijama i onome što se čini odgođenim datumom spajanja, apetit da se osigura ethereum blockchain dok prelazi s proof-of-work sustava na proof-of-stake nastavlja rasti.

Prema Etherscanu, ugovor o depozitu konsenzusnog sloja ethereuma dosegao je 12 milijuna ethera, što je relativno brz rast, jer je ugovor o depozitu dosegao 10 milijuna ethera 10. ožujka.

Trenutno postoji više od 360.000 validatora, od kojih je svaki uložio najmanje 32 ethera. Depozitni ugovor trenutno donosi procijenjeni godišnji povrat od 4,5 posto, iako, nakon što se zaključaju, sredstva neće biti u potpunosti dostupna do Shangai nadogradnje koja je trenutno predviđena za kraj godine.

Dugo očekivani merge opisuje trenutak kada se ethereum mainnet, izvršni sloj, spoji s Beacon Chainom ili konsenzusnim slojem. To označava prijelaz mreže iz proof-of-worka, gdje se transakcije u blokovima potvrđuju rješavanjem složenih matematičkih jednadžbi pomoću korištenja računalnog hardvera, u proof-of-stake, gdje transakcije potvrđuju validatori, koji ulažu svoja sredstva na mrežu. Smatralo se da će se merge odviti ovog lipnja, ali je u međuvremenu odgođen.

Trent Van Epps iz Ethereum zaklade naglasio je da ne samo da bi merge trebao učiniti lanac sigurnijim, već se procjenjuje i da će smanjiti potrošnju energije do 99,95 posto. Štoviše, merge bi mogao smanjiti godišnje izdavanje ethereuma na neto 0 posto, u odnosu na trenutnih neto 3 do 5 posto.

Uz više od 12 milijuna ethera koje je sada zaključano u depozitnom ugovoru za Beacon Chain, otprilike 2,26 milijuna ethera uništeno je od nadogradnje EIP-1559, koja je predstavljena u londonskom hardforku u kolovozu prošle godine. Ta je nadogradnja nastojala stabilizirati naknade za mrežne transakcije i uvela je osnovnu naknadu za spaljivanje ethereuma.

22. travanj 2024 05:05