Kripto
StoryEditor

Dionice MicroStrategyja porasle za 350 posto u 2023.

29. Prosinac 2023.

MicroStrategy doživio je porast cijene dionica od preko 350 posto u 2023., uglavnom zbog očekivanja oko odobrenja spot bitcoin ETF-a u SAD-u. U vrijeme pisanja, dionicama MicroStrategyja (MSTR) trguje se po cijeni od 670 dolara, što je povećanje od 11,1 posto.

Velika izloženost tvrtke bitcoinu podupire performanse dionica. MicroStrategy i njegove podružnice drže 189.150 bitcoina. Tvrtka je ukupni uložila približno 5,9 milijardi dolara i kupila navedenu količinu bitcoina po prosječnoj cijeni od 31.168 dolara.

Michael Saylor, osnivač i predsjednik MicroStrategyja, jučer je na X-u najavio posljednju kupnju, putem kojeg je tvrtka stekla dodatnih 14.620 bitcoina za približno 615,7 milijuna dolara po prosječnoj cijeni od 42.110 dolara po bitcoinu.

Izloženost MicroStrategyja najvećoj kriptovaluti navodi neke analitičare da označe dionice tvrtke kao ‘bitcoin ETF s polugom’. Prema analizi Seeking Alpha na temelju tromjesečne dobiti tvrtke, kombinacija dugoročnog dugovanja s niskim kamatama i izdavanja dionica korištena je za financiranje kupnje bitcoina.

Od 30. rujna, ukupne obveze MicroStrategyja iznosile su 2,534 milijarde dolara, što je pad od 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, a dugoročne obveze iznose 2,18 milijardi dolara.

- Starije konvertibilne obveznice dospijevaju tek u prosincu 2025. Iz Saylorove perspektive, nije mudro štedjeti u fiksnoj valuti koja neprestano deprecira kada on umjesto toga može staviti riznicu tvrtke u likvidnu imovinu koja ne pati od dramatične inflacije ponude - stoji u analizi. Stariji konvertibilni zapisi vrsta su dužničkog instrumenta koji tvrtke koriste za prikupljanje kapitala.

MicroStrategy pruža poslovnu inteligenciju, mobilni softver i usluge temeljene na oblaku. Glavni proizvod tvrtke je platforma za analitiku podataka koju tvrtke koriste za vizualizaciju podataka.

Mogućnost spot trgovanja bitcoin ETF-ovima na Wall Streetu također potiče cijenu kriptovalute. Unatoč strogim makroekonomskim uvjetima, cijena bitcoina porasla je za više od 160 posto u 2023., nadmašivši glavnu tradicionalnu imovinu. Spot trgovanje znači trenutnu kupnju ili prodaju bitcoina po trenutnim tržišnim cijenama.

Očekuje se da će američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odlučiti početkom siječnja o dopuštanju spot trgovanja bitcoinom putem ETF-ova, s velikim tvrtkama poput Fidelityja i BlackRocka u utrci. Odobrenje bi moglo potaknuti cijenu bitcoina i likvidnost tržišta otvaranjem kriptovalute široj publici ulagača.

29. travanj 2024 20:21