Kripto
StoryEditor

Dogecoin porastao za devet posto nakon što je Elon Musk promijenio logotip Twittera u X

26. Srpanj 2023.

Tržište digitalne imovine danas možda u cjelini stagnira, ali jedna kriptovaluta raste, dogecoin.

Doge je u vrijeme pisanja porastao 9 posto u posljednja 24 sata, prema CoinGecku, te trguje za 0,08 dolara. A u prošlom tjednu porastao je za 19 posto.

Originalna meme kriptovaluta poskupila je jer je izvršni direktor Twittera, i najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk na Twitteru je objavio promociju novog logotipa društvene mreže, koji je izvorno podijelio dogecoin dizajner. Čini se da je Musk također dodao simbol dogecoina na polje lokacije u svojoj biografiji na Twitteru.

Dogecoin je 2013. godine izumila skupina inženjera iz šale. No, to je sada osma najveća digitalna imovina s tržišnom kapitalizacijom od 11,2 milijarde dolara. Na kraju je otkriveno da Musk savjetuje programere koji stoje iza Dogecoina od 2019. godine.

Musk je doge počeo ‘pumpati‘ na Twitteru 2020. objavljujući memeove. Tesla također prihvaća kriptovalutu, ali iz tvrtke nikada nisu otkrili jesu li neki kupci koristili dogecoin ili, ako jesu, koliko. Ali Muskov afinitet prema meme kriptovaluti privukao je određenu negativnu pozornost.

U lipnju 2022. skupina investitora dogecoina podnijela je kolektivnu tužbu protiv Muska, Tesle i SpaceX-a u iznosu od 258 milijardi dolara. U tužbi se navodi da je bio dio sheme reketiranja za pumpanje kriptovalute. Prošlog mjeseca, tužitelji su podnijeli izmijenjenu tužbu koja također optužuje izvršnog direktora Tesle za trgovanje na temelju povlaštenih informacija.

Već neko vrijeme kruže glasine da bi se dogecoin mogao integrirati u platformu društvenih medija kao oblik plaćanja. U siječnju je izašla vijest da tvrtka radi na proizvodu na način koji podržava kripto plaćanja.

Musk je preuzeo Twitter u listopadu 2022. Od tada je otpustio puno osoblja, vratio bivše zabranjene kontroverzne korisnike i nedavno preimenovao tvrtku u X.com.

Musk i njegov kolega investitor milijarder Mark Cuban ranije su rekli da bi se dogecoin jednog dana mogao koristiti kao ozbiljna kriptovaluta za plaćanja.

A programeri dogecoina 2021. godine izjavili su da su godinama surađivali s Muskom kako bi kriptovalutu učinili jeftinijom, zelenijom alternativom bitcoinu.

30. travanj 2024 00:18