Kripto
StoryEditor

Elon Musk sada posjeduje Twitter, što to znači za kripto

28. Listopad 2022.

Čini se da je preuzimanje Twittera od strane Elona Muska, najbogatijeg čovjeka na svijetu, u završnoj fazi.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX objavio je video kako ulazi u sjedište Twittera s umivaonikom. Video je bio naslovljen ‘Entering Twitter HQ – let that sink in!‘. Musk je od tada napisao otvoreno pismo oglašivačima na Twitteru i retvitao svoju fotografiju na kojoj se sastaje sa zaposlenicima u caffe baru u sjedištu Twittera.

Musk je imao podosta čudan odnos s kriptom. Teslina odluka da kupi bitcoin vrijedan oko 1,5 milijardi dolara dospjela je na globalne naslovnice. Musk je sam tweetao, ‘retrospektivno, to je bilo neizbježno‘ na dan kada je objavljeno. Međutim, čini se da je najbogatiji čovjek na svijetu brzo prešao s bitcoina i umjesto toga počeo promovirati dogecoin, inzistirajući na tome da je projekt mnogo zabavniji. Musk se čak našalio na račun meme kriptovalute kada je bio domaćin Saturday Night showa u svibnju 2021.

Ali nije uvijek bilo ružičasto. Ubrzo nakon svog gostovanju na SNL-u, Musk je objavio da Tesla više neće prihvaćati plaćanja bitcoinom, navodeći zabrinutost za okoliš. Vijest je srušila cijelo kripto tržište. Unatoč tome što je kasnije izjavio da će Tesla ponovno biti otvorena za prihvaćanje bitcoin plaćanja kada rudarenje bitcoina postane ‘zelenije’. Godinu dana kasnije, u srpnju 2022., Tesla je otkrila da je prodala 75 posto svojih bitcoina s gubitkom.

Muskovi Twitter planovi

Muskov odnos s kriptovalutama imao je uspona i padova, no njegova kupnja Twittera uglavnom se smatra pozitivnim razvojem za Web3. Jedan od najočitijih aspekata ovoga su Muskove namjere u pogledu cenzure. Milijarder je više puta izjavio da je njegov glavni motiv za kupnju Twittera bio promicanje slobode govora i poticanje dijaloga u cijelom svijetu.

Ovo je dobra vijest za kripto prostor jer je Twitter postao epicentar kripto kulturne aktivnosti. Muskova popustljivost gotovo jamči da će industrija moći nastaviti koristiti platformu društvenih medija za razvoj.

Musk je također raspravljao o implementaciji značajki plaćanja fiat valutom i kriptom na Twitteru. Iako je bio šutljiv oko detalja, sugerirao je da bi plaćanja omogućila da transformira platformu u ‘aplikaciju za sve‘ koja bi bila ‘toliko uvjerljiva da ne možete živjeti bez nje‘.

Zanimljivo, čini se da Twitter radi na integraciji kripto novčanika u svoju infrastrukturu, što sugerira da div društvenih medija već razvija alate u skladu s Muskovom vizijom. Ne bi bilo iznenađujuće, naravno, da Twitter konačno omogući plaćanja u dogecoinu, kao što je Musk aludirao u više navrata.

Još jedan od Muskovih prioriteta je eliminacija botova. Twitter je postao ozloglašen zbog njih, a oni uzrokuju stvarnu štetu korisnicima kriptovaluta tako što ih prijevarom tjeraju da klikaju na zlonamjerne poveznice. Čak ni Twitterova ‘plava kvačica‘ nije uspjela spriječiti umnožavanje botova, budući da je zbunjujući broj računa uspio oponašati verificirane korisnike kao što su kreator ethereuma Vitalik Buterin i izvršni direktor Binancea Changpeng ‘CZ‘ Zhao.

Musk je bio posebno glasan u vezi s ovim problemom, čak je isprva odstupio od ugovora o kupovini Twittera zbog tvrdnji da tvrtka nije bila transparentna u pogledu svojih problema sa spamom. Jedno od rješenja koje je Musk ponudio za taj gorući problem bio je učiniti Twitterov anti-bot algoritam otvorenim za javnu provjeru, drugi je bio dodavanje neobavezne plaćene usluge za ljude da dokažu svoju autentičnost, mehanizam otporan na sibile koji nalikuje sustavima koji se koriste na blockchainima.

Bez obzira na oblik koji u konačnici poprimi, Muskov križarski pohod protiv botova najvjerojatnije će Twitter učiniti sigurnijim i ugodnijim iskustvom za kripto entuzijaste.

Konačno, vrijedi imati na umu Muskovu impulzivnost i poznatu produktivnost. Ne uspijevaju svi njegovi projekti tako spektakularno kao Tesla ili SpaceX, ali poznat je po brzom izbacivanju novih ideja. Kako se etablirao na Twitteru, ne bi bilo iznenađujuće da najavi daljnje proizvode povezane s kriptom.

17. travanj 2024 20:16