Kripto
StoryEditor

Ethereum će biti 55 posto dovršen nakon prelaska na proof-of-stake, kaže Vitalik Buterin

28. Srpanj 2022.

Ethereum je u fazi 'duge i komplicirane tranzicije', prema njegovom tvorcu Vitaliku Buterinu.

Na konferenciji EthCC-a u Parizu prošlog četvrtka, Buterin je govorio o tome kako Ethereum prolazi kroz nekoliko značajnih promjena koje će u konačnici dugoročno poboljšati blockchain. Buterin je otvorio 40-minutnu prezentaciju raspravljajući o 'dugoj i kompliciranoj tranziciji' ethereuma, ali je dodao da se mreža kreće prema tome da postane robusniji i moćniji sustav.

Buterin je raščlanio predstojeće promjene ethereuma u četiri faze o kojima je prvi put govorio na Bankless podcastu ranije ove godine: merge, surge, verge i purge. Merge se odnosi na prijelaz mreže na proof-of-stake, koji bi se trebao odviti približno sredinom rujna. Surge se odnosi na dodavanje 64 shard chaina, za koje se očekuje da će smanjiti --- na enthereum mainnetu distribucijom prometa. Verge se odnosi na dodavanje stateless klijenata s ciljem decentralizacije mreže, a purge uključuje uklanjanje povijesnih podataka u pokušaju pojednostavljenja mreže.

Osvrnuvši se na nadogradnju na proof-of-stake, inače poznatu kao EIP-3675, Buterin je rekao da će ethereum biti otprilike 55 posto dovršen nakon mergea. Još jedna velika nadogradnja protokola koju je Buterin istaknuo bio je EIP-4444, prijedlog usmjeren na pohranu povijesnih podataka u execution klijente.

- Budući da ljudi cijene skalabilnost, ne možete se osloniti na čvorove za pohranu svega - rekao je, prije nego što je spomenuo projekte The Graph, BitTorrent i block explorere kao potencijalne izvore za pohranu podataka u budućnosti. Buterin je spomenuo i EIP-1559, model spaljivanja naknada koji je uveden u kolovozu 2021. kako bi naknade za transakcije bile predvidljivije.

- EIP-1559 je bio nevjerojatan. Promijenio je puno toga, ali promijenio je način na koji razmišljamo o transakcijama - kazao je. 

Nakon što se provedu različite promjene, rekao je Buterin, ethereum će potencijalno moći obraditi 100.000 transakcija u sekundi (umjesto 15-ak koje danas obrađuje ), dok bi transakcije na layer 2 blockchainima mogle postati tri puta jeftinije kako mreža postaje skalabilnija. 

Short-term pain, long-term gain

Dok je Buterin dugo govorio o promjenama, dodao je upozorenje.

- Događa se puno stvari, ali to ne znači da bismo trebali ići ovim putem zauvijek - rekao je, napominjući kako misli da će se ethereum morati 'smiriti' u budućnosti.

- Mogućnosti ethereuma sve su brže, međutim, stopa promjene morat će usporiti – izjavio je.

Buterin je rekao da će se mreža morati optimizirati za sigurnost i predvidljivost i osvrnuo se na ono što je nazvao escape velocity tezom, tvrdeći da ethereum u budućnosti može postati dovoljno razvijen da ne zahtijeva više velikih nadogradnji.

Sumirajući budućnost ethereuma, Buterin je rekao da očekuje da će se mreža morati boriti s 'kratkoročnom boli' za 'dugoročni dobitak' dok se priprema za nadolazeće nadogradnje.

- Postoji ta bol koja se događa jednom, ali u osnovi će buduće generacije biti vrlo zahvalne - kazao je.

Peto izdanje EthCC-a održalo se prošlog tjedna u Parizu. Trodnevni događaj pozdravio je razne govornike iz projekata unutar ethereum ekosustava, uključujući projekte poput Lens Protocola, Polygona, Optimisma i UMA-e.

20. travanj 2024 02:37