Kripto
StoryEditor

Ethereumov Ropsten testnet uspješno se spojio s beacon chainom

09. Lipanj 2022.
foto Shutterstock

Operacija na testnetu, koja se dogodila u 18:10 prema našem vremenu, označava značajnu prekretnicu u dugom tehničkom procesu kolokvijalno poznatom u kripto prostoru kao 'merge'. Mergeom će ethereum napustiti svoj trenutni model proof-of-work (PoW) u korist energetski učinkovitijeg proof-of-stakea (PoS). Očekuje se da će nadogradnja, između ostalog, smanjiti stopu izdavanja/inflacije ethera za približno 90 posto.

Ropsten testnet, stvoren 2016. godine i nazvan po stanici podzemne željeznice u Stockholmu, bio je poznat po tome što je bio jedina ethereumova proof-of-work testna mreža, te je smatran jednim od najboljih replikacije ethereum mainneta. Prethodno je na Ropstenu pokrenut vlastiti beacon chain 30. svibnja u sklopu priprema za jučerašnju probu mergea.

Ropstenova bliska sličnost s mainnetom omogućuje programerima da provedu realistične testove na njemu prije nego što ih implementiraju na mainnet. Uspješna evolucija Ropsten Testneta na mehanizma konsenzusa proof-of-stake stoga dobro sluti na vlastiti nadolazeći prijelaz ethereum mainneta.

Međutim, do mergea glavne mreže ostalo je još nekoliko koraka. Još dva ethereum testneta, Goerli i Sepolia, morat će proći vlastite mergeove, a trenutni difficulty bomb možda će se morati vratiti. Difficulty bomb eksponencijalno povećava težinu u rudarenju ethereum proof-of-work blockchaina kako bi potaknuo čvorove (nodes) da se prebace na proof-of-stake lanac nakon mergea. Ako ethereumovim programerima treba previše vremena u pripremi za merge, morat će odgoditi difficulty bomb kako bi mreža mogla funkcionirati do mergea. Programeri su već predložili na forumu ethereum improvements proposals (EIP) da se difficulty bomb odgodi za sredinu kolovoza.

Ethereum programer Preston Van Loon ranije je izjavio da bi se merge mogao dogoditi već u kolovozu, iako je suosnivač ethereuma Vitalik Buterin također dao konzervativniju procjenu za rujan ili listopad. Nakon današnjeg uspješnog mergea Ropsten testneta, izgledi za merge glavne mreže u kolovozu sada se čine vjerojatnijima. Međutim, vrijedi napomenuti da su prethodne nadogradnje mreže naišle na višestruka kašnjenja. S povećanjem pritiska, ethereumovi programeri htjet će osigurati besprijekornu izvedbu najvećeg ažuriranja mreže do sada.

01. svibanj 2024 23:53