Kripto
StoryEditor

Europski parlament većinom glasova odobrio kripto zakonodavni paket (MiCA)

15. Ožujak 2022.

Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) Europskog parlamenta usvojio je dugo očekivani zakonodavni paket o regulaciji tržišta kripto imovine (MiCA), čiji je cilj koordinirati regulatorni pristup EU-a kripto industriji.

Nakon ranijeg glasovanja  u ponedjeljak, zakon ne uključuje predloženu zabranu proof-of-work rudarenja, koja je uokvirena i protumačena kao "de facto“ zabrana bitcoina.

Zakon je usvojio glasovanje ECON-a većinom 31 prema 23, a četiri osobe su bile suzdržane.

Jedan je od glavnih prioriteta zakonodavstva "osiguravanje da regulatorni okvir EU-a za financijske usluge bude pogodan za inovacije i da ne predstavlja prepreku primjeni nove tehnologije", navodi se u tekstu MiCA paketa. Paket je također usmjeren na četiri opća i povezana cilja, uključujući postizanje pravne sigurnosti za industriju.

- Da bi se tržišta kripto imovine razvijala unutar EU-a, postoji potreba za čvrstim pravnim okvirom kojim se jasno definira regulatorni tretman svih kripto imovina koje nisu obuhvaćene postojećim zakonodavstvom o financijskim uslugama - navodi se u zakonu.

Osim toga, MiCA ima za cilj podupirati inovacije, usaditi odgovarajuće razine zaštite potrošača i  integriteta tržišta i osigurati financijsku stabilnost.

Završna točka o financijskoj stabilnosti također je vezana za stabilno tržište. Autori MiCA-e ne vjeruju da kripto tržište danas predstavlja prijetnju financijskoj stabilnosti, ali vjeruju da bi se to uskoro moglo promijeniti zbog stablecoina.

- To se može promijeniti s pojavom globalnih stablecoina, koji traže šire usvajanje uključivanjem značajki usmjerenih na stabilizaciju njihove vrijednosti iskorištavanjem mrežnih učinaka tvrtki koje promoviraju tu imovinu - naveli su autori MiCA-e.

Na neki način, zakonodavni paket MiCA-e sličan je nedavnoj izvršnoj odredbi američkog predsjednika Bidena o kriptovalutama u SAD-u, u kojem se različiti regulatori i agencije pozivaju na akciju da uspostave plan reguliranja kriptovaluta i zaštite potrošača.

05. prosinac 2023 17:15