Kripto
StoryEditor

FTX duguje najvećim vjerovnicima 3,1 milijardu dolara, stečajni upravitelj iznio šokantne poslovne prakse

21. Studeni 2022.

Stvari idu od lošeg do goreg za bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda i njegove suučesnike.

Propala digitalna platforma objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara. Skupini od 10 najvećih vjerovnika duguju oko 1,45 milijardi dolara, ističu u podnesku ne navodeći imena.

Stečajni postupak uključuje više od sto tisuća vjerovnika, ali brojka bi mogla premašiti i milijun, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih vjerovnika ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu..

Grupa je u subotu priopćila da je pokrenula strateški pregled globalne imovine, dodavši da se priprema za prodaju i reorganizaciju nekih poduzeća.

Opake aktivnosti

Stečajni izvještaj novog izvršnog direktora FTX-a Johna J. Ray III  bacio je novo svjetlo na ‘opake‘ aktivnosti koje su se odvijale na sada bankrotiranoj kripto mjenjačnici pod njezinim prethodnim izvršnim direktorom Samom Bankman-Friedom. Ray je veteranski stečajni upravitelj,  s40-godišnjim iskustvom, koji u svom životopisu ima Enronov slučaj 2001. godine.

U dokumentu na 30 stranica Ray otkriva brojne slučajeve lošeg vođenja evidencije, prijevare i nesavjesnog postupanja u FTX-u. U uvodnoj riječi beskompromisno je komentirao cjelokupno stanje tvrtke.

- Nikada u svojoj karijeri nisam vidio takav potpuni neuspjeh korporativne kontrole i tako potpuno odsustvo pouzdanih financijskih informacija kao što se ovdje dogodilo – naveo je. 

Ray je preuzeo dužnost od Bankman-Frieda nakon što su FTX i njegove povezane tvrtke podnijele zahtjev za dobrovoljni bankrot poglavlja 11, 11. studenog. Unatoč svom iskustvu, Ray je jasno dao do znanja da nikada nije vidio tvrtku u tako lošem stanju kao što je FTX.

- Od ugroženog integriteta sustava i neispravnog regulatornog nadzora u inozemstvu, do koncentracije kontrole u rukama vrlo male skupine neiskusnih, nesofisticiranih i potencijalno kompromitiranih pojedinaca, ova situacija je bez presedana - napisao je. 

Jedno od najokrutnijih otkrića iz dokumenta odnosi se na kredite dane Bankman-Friedu i višim rukovoditeljima FTX-a Nishadu Singhu i Ryanu Salameu. Prema Rayu, Alameda Research, trgovačka tvrtka povezana s FTX-om isplatila je ukupno 3,3 milijarde dolara Bankman-Friedu i njegovoj fiktivnoj tvrtki Paper Bird Inc., zajedno s 543 milijuna dolara Singhu i 55 milijuna dolara Salameu.

Ostala ‘bombastična‘ otkrića uključuju FTX-ov nemarni pristup knjigovodstvu. U dokumentu se tvrdi  da FTX nije vodio odgovarajuće evidencije računa i sigurnosne postupke za držanje digitalne imovine, što je u konačnici dovelo do toga da je mjenjačnica ‘hakirana‘ za 372 milijuna dolara nedugo nakon što je proglasila bankrot.

Također treba napomenuti nepodudarnost u vrijednosti FTX-ovih kripto udjela. Članak Financial Timesa od 12. studenog izvijestio je da je bilanca FTX-a koja je procurila u javnost stavila vrijednost kripto imovine tvrtke na oko 5,5 milijardi dolara. S druge strane, Ray je označio ‘fer vrijednost‘ kripto udjela tvrtke na samo 659.000 dolara. Ostale neprihvatljive prakse upravljanja uključivale su korištenje neosiguranog grupnog računa e-pošte za pristup povjerljivim privatnim ključevima i kritično osjetljivim podacima.

Kupnja kuća

Ray je također otkrio da FTX ne drži potpuni popis svih zaposlenika koji rade za FTX i njegove podružnice. Otkrio je i da je jedan od razloga lošeg vođenja evidencije tvrtke bio taj što je većina osobnih komunikacija provedena na aplikacijama postavljenim za automatsko brisanje poruka nakon kratkog razdoblja, što je praksa koju je Bankman-Fried, kako se izvješćuje, ohrabrio.

Ray je također izvijestio da su korporativni fondovi FTX grupe često korišteni za kupnju kuća i drugih osobnih predmeta za zaposlenike i savjetnike te da je FTX potajno izuzeo Alamedu Research od likvidacije na FTX-u daleko nakon točke u kojoj bi normalan korisnik zatvorio svoju poziciju. Ovo zanemarivanje upravljanja rizicima djelomično može pomoći objasniti kako je Alameda izgubila toliko novca u svojim strategijama trgovanja. 

Stečajni izvještaj razotkrio je brojne slučajeve nesavjesnih praksi unutar FTX-a. Kako se nastavlja stečajni postupak, vjerojatno će isplivati na površinu više informacija koje pokrivaju sumnjivo poslovanje tvrtke. Osim toga, kako je Ray pozvao na sveobuhvatnu, transparentnu i promišljenu istragu o tvrdnjama protiv Sam Bankman-Frieda, moguće je da se bivši izvršni direktor FTX-a suoči s vlastitim pravnim bitkama u ne tako dalekoj budućnosti.

24. travanj 2024 20:28