Kripto
StoryEditor

FTX kupio nekretnine vrijedne 121 milijuna dolara, uključeni i roditelji Bankman-Frieda

23. Studeni 2022.

FTX i neke od ključnih osoba u krugu Sama Bankman-Frieda potrošili su 121 milijun dolara na nekretnine na Bahamima od 2021. do 2022. godine, prema podacima koje je izvijestio Reuters.

U izvješću od utorka navodi se da su FTX, nekoliko njegovih viših rukovoditelja te Bankman-Friedovi roditelji, Joseph Bankman i Barbara Fried uložili deveteroznamenkasti iznos na najmanje 19 nekretnina u protekle dvije godine.

Prema  izvješću, FTX je potrošio 72 milijuna dolara na sedam nekretnina u luksuznom odmaralištu Albany Club, uključujući jedan penthouse vrijedan 30 milijuna dolara koji se sada prodaje na tržištu. FTX Property Holdings Ltd, podružnica FTX-a, kupio je većinu nekretnina za ‘ključno osoblje‘. Dokumenti također otkrivaju i da su roditelji Bankman-Frieda navedeni kao potpisnici u kući za odmor uz plažu. Glasnogovornik Bankmana i Frieda izjavio je, kako se izvješćuje, da je par pokušao vratiti imovinu FTX-u. 

Nishad Singh i Gary Wang, dvojica najbližih suradnika Bankman-Frieda koji su bili na visokim pozicijama u FTX-u, također su osobno kupili nekretnine na otoku zajedno s Bankman-Friedom. Zbog bliskih veza s Bankman-Friedom, sumnja se da su Singh i Wang imali insajdersko znanje o njegovim sumnjivim aktivnostima.

FTX je podnio zahtjev za bankrot poglavlja 11, 11. studenog nakon što je tvrtka postala nesolventna. Prije podnošenja prijave otkriveno je da je Bankman-Fried poslao 10 milijardi dolara vrijedna korisnička sredstva svojoj trgovačkoj tvrtki Alamedi Research, dok je gomilala dugove i gubitke na tržištu. Do svog sloma, Alamedu je vodila nekadašnja partnerica Bankman-Frieda Caroline Ellison, koja je također dijelila imanje s njim i drugima u njegovom najužem krugu na Bahamima.

Reuters je istaknuo kako izvor sredstava korištenih za kupnju nekretnina nije poznat.

Roditelji SBF-a kupili ‘kuću za odmor‘

Otkriće oko nekretnina na Bahamima u vlasništvu FTX-a i njegovih suradnika samo je najnoviji razvoj događaja u onome što je postalo najveći skandal u povijesti kripta. Tvrtka Bankman-Frieda preselila se iz Hong Konga na Bahame u rujnu 2021., a ranije ovog mjeseca otkriveno je da su članovi tima FTX-a i Alamede živjeli zajedno na otoku dok su obje organizacije implodirale.

Međutim, ranije nije bilo poznato da su roditelji posjedovali ‘vikendicu‘ u neposrednoj blizini sjedišta FTX-a. To je još jedna novost koja će sigurno otvoriti pitanja o odnosima para s njihovim osramoćenim sinom, koji je postao predmet javnog nadzora nakon FTX-ovog kolapsa.

Kripto zajednica tražila je odgovore kako je Bankman-Fried, koji je do ovog mjeseca viđen kao ‘zlatni dečko‘ industrije, uspješno prevario oko milijun klijenata, političare, vodeće medije i prostor u cjelini, dok je izveo prijevaru vrijednu 10 milijardi dolara.

Novi izvršni direktor FTX-a John J. Ray III opisao je kolaps kao potpuni neuspjeh korporativnih kontrola u stečajnoj prijavi prošlog tjedna, dok je FTX objavio priopćenje u kojem se distancira od Bankman-Frieda nakon što je dao kontroverzni intervju za Vox. Komisija za vrijednosne papire Bahama u međuvremenu je preuzela odgovornost za deveteroznamenkasti hakerski napad koji je pogodio FTX 12. studenog, ali podaci na lancu sugeriraju da je akter oprao većinu plijena.

Ministarstvo pravosuđa i SEC istražuju FTX, ali Bankman-Fried još uvijek nije optužen za bilo kakve zloporabe. Fotografije objavljene u Daily Mailu pokazuju da je Bankman-Fried još uvijek boravio u Albany Court penthouseu FTX-a 21. studenog.

25. travanj 2024 21:33