Kripto
StoryEditor

FTX podnio zahtjev za bankrot, Sam Bankman-Fried odstupa

11. Studeni 2022.

Posrnula kripto mjenjačnica FTX objavila je na Twitteru, kako Sam Bankman-Fried, izvršni direktor, podnosi ostavku te  da će ga zamijeniti John J. Ray III.

Dodali su kako se pripremaju za podnošenje poglavlja 11.

- Trenutačno ublažavanje poglavlja 11 primjereno je kako bi se grupi FTX pružila prilika da procijeni svoju situaciju i razvije proces za maksimiziranje povrata za dionike. Želim osigurati svakom zaposleniku, kupcu, vjerovniku, ugovornoj strani, dioničaru, investitoru, državnom tijelu i drugim dionicima s kojima ćemo provesti taj napor s marljivošću, temeljitošću i transparentnošću – napisao je Ray III.

Vijest dolazi u tjednu kaosa u kojem su FTX i Bankman-Fried pretrpjeli katastrofalan krah zbog krize likvidnosti. Problemi mjenjačnice prvi su put izašli na vidjelo nakon što se otkrilo da Alameda Research, trgovačka tvrtka čiji je suosnivač Bankman-Fried, pati od problema nesolventnosti. FTX se od tada suočava sa sve gorim vijestima, pogotovo nakon izjava izvršnog direktora Binancea Changpenga ‘CZ‘ Zhaoa. FTX je zaustavio povlačenje sredstava, što je izazvalo veliku zabrinutost među korisnicima. Binance je najavio plan kupnje uz naknadu od 1 dolara o kojoj se šuškalo, ali je nekoliko sati kasnije odustao od dogovora. 

Od tada se pokazalo da FTX ima ‘rupu‘ od 9,4 milijarde dolara na svojim računima, a Bankman-Fried je pronevjerio sredstva kupaca, šaljući imovinu vrijednu milijarde dolara na adrese Alamede u pokušaju izvlačenja iz krize. Osramoćeni osnivač sada se suočava s potencijalno razornim posljedicama. Američke agencije poput Ministarstva pravosuđa i Komisije za vrijednosne papire počele su istraživati incident.

Kripto zajednica poziva Bankman-Frieda i druge insajdere uFTX-u i Alamedi da se suoče s pravnim posljedicama, dok većina korisnika FTX-a još uvijek ne može povući svoja sredstva. 

Događaji su uzrokovali rasprodaju na tržištu koja je prvi put u nekoliko mjeseci  globalnu vrijednost  kripto tržišta poslala ispod 900 milijuna dolara.

Sada kada je FTX bankrotirao, šanse da klijenti dođu do svojih sredstava u skorije vrijeme postale su još manje, unatoč onome što je tvrtka ranije tvrdila.

Jučer tražio oprost

Jučer se Bankman-Fried na ovaj način obratio javnosti. 

– Žao mi je… Zajebao sam, i trebao sam napraviti bolje – napisao je Bankman-Fried, prije nego što je podijelio svoja razmišljanja o krizi usredotočenoj na FTX koja je ovaj tjedan odvela kripto prostor u ‘ponor‘.

– Na ovaj ili onaj način, Alameda Research završava trgovanje – rekao je.

Osim objave Alamede, Bankman-Fried je također ustvrdio da FTX International trenutno ima ukupnu tržišnu vrijednost imovine i kolaterala veću od depozita klijenata, što znači da bi mjenjačnica na kraju trebala moći procesuirati sve zahtjeve za povlačenjima korisnika. To je u suprotnosti s nekoliko ranijih izvješća da mjenjačnica pati od rupe od 6 do 10 milijardi dolara u svojoj bilanci.

Izvršni direktor FTX-a također se osvrnuo na pogreške koje je napravio, koje su dovele do trenutne krize likvidnosti FTX-a. Bankman-Fried okrivio je ‘loše interno označavanje bankovnih računa‘, zbog čega je pogrešno procijenio maržu korisnika. Prema njegovoj objavi, iznos sredstava koje je FTX trebao držati pri ruci bio je iznos 24 puta veći od prosječnih dnevnih povlačenja. Međutim, nakon rekordnih 5 milijardi dolara vrijednih zahtjeva za povlačenje na početku tjedna, činilo se da je tada druga najveća kripto mjenjačnica ostala bez  likvidnosti.

Bankman-Fried je također utvrdio da, iako je FTX International (FTX.com) patio od problema s likvidnošću, američka podružnica FTX.US nije pogođena.

– FTX US, američka mjenjačnica koja prihvaća Amerikance, nije bila financijski pogođena ovim – tvrdio je.

Izvršni direktor FTX-a također je najavio svoju predanost budućoj transparentnosti za obje mjenjačnice.

– U bilo kojem scenariju u kojem FTX nastavlja s radom, njegov prvi prioritet bit će radikalna transparentnost, transparentnost koju je vjerojatno uvijek trebala davati - rekao je.

Kako bi okončao svoju objavu, Bankman-Fried je aludirao na glasine da su suparnička kripto mjenjačnica Binance i njezin izvršni direktor Changpeng ‘CZ‘ Zhao namjerno krenuli protiv FTX-a, pomažući razotkriti slabosti.

– U nekom trenutku možda ću imati više za reći o određenom sparing partneru, da tako kažem. Ali znate, staklene kuće. Dakle, za sada, sve što ću reći je: dobro odigrano; ti si pobijedio – napisao je.

25. travanj 2024 00:08