Kripto
StoryEditor

G7 poziva na kripto regulaciju

20. Svibanj 2022.

Dok kripto svijet nastavlja procjenjivati štetu učinjenu u prošlotjednom padu tržišta, članovi G7 pozivaju regulatore da djeluju prije sljedećeg okupljanja tog tijela u lipnju.

Reuters je izvijestio da nacrt pisma ministara financija i središnjih bankara zemalja traži od Švicarskog odbora za financijsku stabilnost (FSB) da unaprijedi 'dosljednu i sveobuhvatnu regulaciju', prije sljedećeg okupljanja skupine G7 u Njemačkoj.

Skupina G7 sastoji se od sedam najvećih gospodarstava: Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, plus Europske unije.

Pismo dolazi nakon najnovijeg pada na kripto tržištu, djelomično potaknutog padom lune i algoritamskog stablecoina UST.

Kako je stablecoin izgubio dolarski paritet, Luna Foundation Guard, 'neprofitna udruga' posvećena podršci terra ekosustavu, posudila je 750 milijuna dolara u bitcoinu i još 750 milijuna dolara u UST-u kako bi pokušala stabilizirati vrijednost stablecoina na 1 dolar. Prodaja bitcoina izvršila je zapravo veći pritisak na tržište i vjerojatno pogoršala sveukupni pad.

Od 8. svibnja kripto tržište izgubilo je vrijednost od 302.1 milijarde dolara, prema CoinMarketCap-u.

Regulatori u SAD-u i širom svijeta očito imaju terru na pameti. Tijekom kongresnog saslušanja prošlog tjedna, američka ministrica financija Janet Yellen istaknula je kolaps terre kao primjer kako stablecoini mogu predstavljati rizik za financijski sustav, iako je kasnije pojasnila da sustav trenutno nije ugrožen.

26. travanj 2024 14:22