Kripto
StoryEditor

Gotovina ili kripto? Vjerovnici FTX-a glasaju o tome kako će im se isplatiti izgubljena sredstva

26. Lipanj 2024.
Slom FTX-afoto Shutterstock

FTX je dobio odobrenje suda da pita vjerovnike žele li svoja vraćena sredstva primiti u gotovini prema trenutnom planu likvidacije FTX-a ili u kriptovaluti po trenutnoj tržišnoj vrijednosti. Sudac John Dorsey iz Stečajnog suda SAD-a za Distrikt Delaware odobrio je FTX-ov plan glasovanja 25. lipnja.

Nekoliko vjerovnika FTX-a izrazilo je nezadovoljstvo najnovijim planom likvidacije tvrtke, koji je predložen u svibnju. Plan je predložio povrat od 118 posto za 98 posto vjerovnika, one s potraživanjima ispod 50.000 dolara, na temelju vrijednosti cijena imovine u američkim dolarima u vrijeme podnošenja FTX-ovog stečaja u studenom 2022.

Međutim, mnogi vjerovnici FTX-a traže isplatu u kripto naturi, što bi uračunalo povećanje ukupne tržišne kapitalizacije kripto tržišta od 165 posto od kolapsa tvrtke.

Bitcoin je trgovao oko 16.900 dolara kada je FTX podnio zahtjev za stečaj, ali je od tada porastao za 265 posto na 61.770 dolara.

Svrha glasanja je dobiti povratne informacije od skupine FTX-ovih klijenata koji još nisu bili uključeni u pregovore o otplati, rekao je FTX-ov odvjetnik Andy Dietderich tijekom sudske rasprave.

Međutim, odvjetnici FTX-a naglasili su da zakoni o stečaju zahtijevaju da tvrtka procijeni potraživanja kada je FTX podnio zahtjev za poglavlje 11, što je u skladu s njegovim predloženim planom.

Odvjetnici su dodali da bi trenutno predloženi plan otplate u gotovini bilo lakše provesti jer vjerovnici ne bi bili podložni porezu na kapitalnu dobit.

Naime, čak i ako vjerovnici glasaju za kripto otplate u naturi, sud ih nije obvezan odobriti.

Sudski dokumenti pokazuju da će vjerovnici do 16. kolovoza morati glasovati o planu, a Dorsey će odlučiti hoće li ga odobriti ili ne 7. listopada.

FTX je vratio 11,4 milijarde dolara u gotovini od podnošenja zahtjeva za stečaj, ali Dietderich očekuje da će ta brojka porasti na 12,6 milijardi dolara do 31. listopada, kada bi FTX-ov plan iz poglavlja 11 mogao stupiti na snagu.

FTX se ubrajao među najveće kripto mjenjačnice prije nego što je propao u studenom 2022.

Približno 8 milijardi dolara u sredstvima je otuđeno od milijuna kupaca. Velik dio tih sredstava zloupotrijebila je FTX-ova trgovačka tvrtka Alameda Research, što je izazvalo krizu likvidnosti kada su klijenti htjeli unovčiti svoju imovinu.

Bankrotirana mjenjačnica predana je sadašnjem izvršnom direktoru FTX-a, Johnu Rayu, stručnjaku koji je i dalje aktivno uključen u slučaj stečaja.

U međuvremenu, bivši izvršni direktor tvrtke, Sam Bankman-Fried, osuđen je za nekoliko optužbi za prijevaru i pranje novca u studenom 2023. i osuđen na 25 godina iza rešetaka u ožujku.

26. lipanj 2024 13:31