Kripto
StoryEditor

Hoće li SEC u četvrtak odbiti ethereum ETF-ove i proglasiti ga vrijednosnim papirom?

20. Svibanj 2024.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) mogla bi uskoro utvrditi da je ethereum vrijednosni papir (security)  u očekivanim odbijanjima nekoliko prijava za ethereum spot ETF, upozorio je odvjetnik specijaliziran za digitalnu imovinu. 

Regulator bi trebao odlučiti o zahtjevu VanEcka za takav proizvod u četvrtak 23. svibnja, nakon čega slijedi rok za konačnu odluku za zahtjev ARK Invest/21Shares sljedeći dan. BlackRock, Fidelity i Grayscale također su podnijeli prijave čiji rok ističe kasnije.  

U ožujku je SEC iznio potencijalne osnove za (ne)odobravanje BlackRockove prijave i Nasdaqovog prijedloga da se BlackRockov proizvod uvrsti na burzu. Jedno pitanje koje je SEC postavio u svojoj obavijesti jest je li Nasdaq ispravno podnio svoju ponudu prema pravilima burze za takozvane ‘commodity-based trust shares’. 

Scott Johnson, generalni partner u Van Buren Capitalu, opisao je uključivanje pitanja kao znakovito. 

- Očigledna svrha je potencijalno poricati na temelju toga da su ove prijave nepropisno arhivirane i ne ispunjavaju uvjete - napisao je na Twitteru. 

Umjesto neizravnog isključivanja digitalne imovine kao robe, SEC bi mogao izričito utvrditi da je ethereum regulirani vrijednosni papir u svojim očekivanim odbijanjima ETF-a. Ali to je vrlo malo vjerojatno, rekao je Terrence Yang, direktor Swan Bitcoina. 

- Gensler i njegov tim, oni su političke životinje - rekao je, tvrdeći da je politička pozadina oko kripta postala previše napeta za potez koji bi vjerojatno izazvao reakciju političara koji su skloni kriptu, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. 

Nakon što je SEC odobrio spot bitcoin ETF-ove u siječnju, nade da će spot ethereum ETF-ovi dobiti isti tretman su pale. Na platformi za predviđanje na blockchainu Polymarket, trgovci su procijenili pesimističnu vjerojatnost od 16 posto da će ETF-ovi biti odobreni ovog mjeseca. 

Iako je predsjednik SEC-a Gary Gensler javno potvrdio da je bitcoin roba, regulator je bio škrt kada je u pitanju ethereum, odbijajući odgovoriti na pitanja o regulatornom statusu druge najveće kriptovalute još u ožujku. 

Prošlog mjeseca, tužba koju je podnijela ethereum softverska tvrtka Consensys navodi da je SEC više od godinu dana interno promatrao ethereum kao vrijednosni papir. Između ostalih zahtjeva, tvrtka je od saveznog suca u Teksasu zatražila da ethereum proglasi robom. 

Prije nego što je u siječnju odobrio spot bitcoin ETF-ove, SEC je desetljeće odbijao slične zahtjeve, navodeći zabrinutost zbog prijevare i tržišne manipulacije na spot tržištu bitcoina. Takozvani ugovori o nadzoru koji nadziru tržište bitcoin futuresa za ETF-ove koji su već odobreni ne bi bili dovoljni, rekao je SEC. 

Na kraju je savezni žalbeni sud utvrdio da je ta logika pogrešna, naredivši SEC-u da poništi svoje prethodno odbijanje Grayscaleove prijave za pretvaranje svog vodećeg fonda u ETF. S obzirom na to da je SEC odobrio ethereum futures ETF-ove prošlog listopada, Yang je rekao da bi slična glavobolja za regulatora mogla uslijediti ako ponovno ukaže na tržišnu manipulaciju. 

- Očekuje se odbijanje, ali SEC bi trebao očekivati ​​da će biti tužen i mislim da će biti politički napadnuti kroz snažno lobiranje koje ima dobro financirana kripto industrija - rekao je Yang. 

11. lipanj 2024 12:35