Kripto
StoryEditor

Hong Kong odobrio svoj prvi spot bitcoin ETF

15. Travanj 2024.

U ključnom razvoju za financijski sektor, hongkonška Komisija za vrijednosne papire i ročnice (SFC) dala je odobrenje China Asset Managementu za pokretanje spot bitcoin ETF-a. Ovom se odlukom Hong Kong želi pozicionirati kao potencijalni suparnik velikim financijskim središtima na tržištu kriptovaluta.

Kako bi olakšao uspješno pokretanje ovog ETF-a, China Asset Management sklopio je partnerstvo s OSL Digital Securities i BOC International Prudential Trusteeship. Ova partnerstva imaju za cilj iskoristiti njihovu stručnost u upravljanju virtualnom imovinom i uslugama skrbništva.

Posljedično, vijest je pridonijela povećanju cijene bitcoina na 66 tisuća dolara, nakon kratkoročnog pada na 61 tisuća dolara. Ova pozitivna reakcija mogla bi odraziti entuzijazam tržišta, posebno pojačan nakon izvješća da je odobrenje ETF-a bilo neizbježno prošlog tjedna.

Nadalje, uvođenjem ovog ETF-a, Hong Kong ima za cilj učvrstiti svoj status globalnog središta za kriptovalute. Proaktivni regulatorni pristup grada nastoji uravnotežiti rast tržišta sa zaštitom investitora, potičući okruženje pogodno za oboje.

Hong Kong spot bitcoin ETF omogućit će investitorima izravnu izloženost tržišnim cijenama bitcoina. Ova je strategija osmišljena kako bi ponudila veću transparentnost i smanjila rizike povezane s izvedenicama. Takve značajke posebno su privlačne konzervativnim ulagačima koji žele istraživati ​​ulaganja u kriptovalute.

U SAD-u, pokretanje sličnih spot bitcoin ETF-ova imalo je transformativni učinak na tržište. Od svog debija u siječnju, ti su ETF-ovi privukli otprilike 59 milijardi dolara imovine. Ovaj znatan priljev kapitala značajno je podigao vrijednost bitcoina, ilustrirajući potencijal novog ETF-a u Hong Kongu da na sličan način potakne rast tržišta.

- Ako se odobrenja SAD-a uzmu kao referenca, lako možemo očekivati ​​milijarde dolaznih tokova za ove nove spot ETF-ove u Hong Kongu. Ovo također predstavlja ambicije Hong Konga da postane regionalno kripto središte, natječući se s Dubaijem i Singapurom - rekao je Parth Chaturvedi, voditelj ulaganja u CoinSwitch Ventures.

Štoviše, vrijeme ovog odobrenja je ključno jer globalni interes za kriptovalute nastavlja rast usred različitih regulatornih okvira. Regulatori Hong Konga temeljito su pripremili okvir podrške dajući prioritet širenju tržišta i sigurnosti ulagača.

Strateški smješten u Aziji, Hong Kong se može pohvaliti snažnom financijskom infrastrukturom idealnom za predvođenje širenja usluga kriptovaluta u regiji. Osim toga, očekuje se da će uvođenje ovog ETF-a privući globalne ulagače, povećavajući ugled Hong Konga kao globalnog financijskog središta.

20. travanj 2024 15:09