Kripto
StoryEditor

Izvršni direktor Binancea poziva na veću transparentnost kripto mjenjačnica

15. Studeni 2022.

Nekoliko dana nakon što je objavio niz tweetova koji su potaknuli kolaps sada bankrotirane kripto mjenjačnice FTX-a, izvršni direktor Binancea Changpeng ‘CZ‘ Zhao dao je dodatne komentare na brzu propast.

U raspravi u ponedjeljak na Twitter Spaceu koju je vodio Binance, Zhao je iznio svoje mišljenje o stečaju FTX-a koji potresa industriju. FTX je u petak podnio zahtjev za stečaj poglavlja 11 nakon što se otkrilo da je tvrtka nesolventna. Binance je izrazio interes za otkup mjenjačnice, ali je odustao od dogovora pozivajući se na provjere dubinske analize. Kasnije se ispostavilo da je bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried potajno prebacio 10 milijardi dolara vrijedna korisnička sredstva kako bi izvukao svoju trgovačku tvrtku Alameda Research.

Komentirajući sagu, Zhao je ponovio potrebu za povećanjem transparentnosti u industriji.

- Sve što možemo učiniti na povećanju transparentnosti dobro je - kazao je.

Binance je otkrio svoju imovinu u postu na blogu nakon kolapsa FTX-a. Vodeća svjetska kripto mjenjačnica također je najavila planove za pružanje dokaza o sredstvima koja se drže na njezinoj bilanci. Na Twitteru, Zhao je rekao da je tvorac ethereuma Vitalik Buterin pristao stvoriti ‘proof-of-reserve‘ protokol koji će koristiti Binance kao ‘pokusnog kunića‘.

Zhao se osvrnuo na neke upitne prakse FTX-a i Alamede prije prošlotjednog kraha, uvjeravajući slušatelje da Binance zauzima konzervativniji pristup svom poslovanju.

- Ne uzimamo kredite od drugih ljudi, ne uzimamo VC ulaganja. Osobito ne uzimamo VC ulaganja i onda vraćamo novac VC-ovima - rekao je. Međutim, priznao je da su sve kripto mjenjačnice ‘inherentno prilično rizične tvrtke‘.

Zhao je također iskoristio priliku da objavi upozorenje o drugim mogućim dominima.

- Ako imovina kompanije ne uključuje velik postotak stablecoina, to je rizičan znak - kazao je. Zhaovo upozorenje dolazi u trenutku zabrinutosti da bi se Crypto.com mogao suočiti s insolventnošću, a neki ukazuju na nedostatak udjela stablecoina tvrtke. Izvršni direktor tvrtke Kris Marszalek odbacio je glasine u raspravi u ponedjeljak.

Industrija kriptovaluta još uvijek obrađuje incident s FTX-om, koji je ozbiljno započeo Zhaovim upozorenjem da će Binance prodati svoje FTT udjele. Najnoviji događaji u priči uključuju sumnjivi ‘hakerski napad‘ na posrnulu mjenjačnicu tijekom vikenda, u kojoj su premještene kriptovalute u vrijednosti od preko 400 milijuna dolara u vanjske novčanike. Dok u kripto prostoru kruže nove glasine i teorije o tome kako je Bankman-Fried vodio svoje carstvo, korisnici još uvijek ne mogu pristupiti svojim sredstvima.

Na Spacesu Zhao je komentirao šokantnu prirodu otkrića, za koje neki kažu da bi mogle odgovarati Netflixovoj drami.

- Da pišem fikcijski roman, ne bih mogao zamisliti ove stvari - rekao je.

24. travanj 2024 17:28