Kripto
StoryEditor

Izvršni direktor JPMorgan Chasea digitalnu imovinu povezuje s kriminalom i trgovcima drogom

07. Prosinac 2023.
Šef JP Morgana Jamie Dimon

Predsjednik i glavni izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon rekao je pred nekoliko američkih zakonodavaca da bi, kada bi imao ovlasti u vladi, pokušao ‘ugasiti’ kriptovalute.

Na saslušanju Senatskog odbora za bankarstvo o nadzoru tvrtki s Wall Streeta 6. prosinca, Dimon je odgovorio na pitanje senatorice Massachusettsa Elizabeth Warren, koja je utvrdila da je Sjeverna Koreja financirala veliki dio svog raketnog programa koristeći prihode od kripto kriminala uz financiranje Hamasa. Izvršni direktor JPMorgan Chasea rekao je da se uvijek duboko protivio kriptu i povezivao digitalnu imovinu s kriminalnom aktivnošću i trgovcima drogom uz izbjegavanje poreza.

– Da sam ja u vladi, ugasio bih kripto – rekao je Dimon.

Izvršni direktor JPMorgan Chasea svjedočio je pred odborom Senata zajedno s izvršnim direktorima Wells Farga, Bank of Americe, Citigroupa, BNY Mellona, ​​Goldman Sachsa, State Streeta i Morgan Stanleya. Dimon je ranije nazivao kriptovalute ‘decentraliziranim Ponzi shemama’ i označio bitcoin kao prevaru.

Warren je uputila pitanje drugim izvršnim direktorima trebaju li kripto tvrtke podlijegati istim pravilima protiv pranja novca (AML) koje su američke banke obvezne poštovati, na što su svi odgovorili potvrdno.

Glasnogovornik organizacije usmjerene na kripto obrazovanje CEDAR Innovation Foundation rekao je da tvrdnje Warren otkrivaju nedostatak razumijevanja blockchain tehnologije.

– Pogrešno je tvrditi da kriptovalute olakšavaju nezakonito financiranje više nego tradicionalne fiat valute. Izjave senatorice Warren i izvršnih direktora banaka izravno su priznanje obećanja kripta, decentraliziranih financija i blockchain tehnologije kao izravne prijetnje tradicionalnom financijskom sustavu – izjavio je.

Senatorica iz Massachusettsa bila je glasni protivnik kripta u američkoj vladi, često povezujući kripto transakcije s terorizmom i zalažući se za zakonodavstvo usmjereno na smanjenje nezakonite upotrebe digitalne imovine. Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, mnogi američki zastupnici podržali su nastojanja Warren da skrene pozornost na ulogu kriptovaluta u financiranju terorizma.

29. travanj 2024 14:30