Kripto
StoryEditor

Kako bi bitcoin mogao Bugarsku učiniti najbogatijom zemljom na svijetu?

02. Svibanj 2023.

Bugarska bi mogla postati jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. To je zbog toga što navodno posjeduje 213.000 bitcoina, koje su vlasti zaplijenile od kriminalne skupine 2017. godine.

Prema Centru za provedbu zakona jugoistočne Europe (SELC), bitcoin je zaplijenjen od kriminalne skupine koja je hakirala računala bugarskog carinskog ureda 2017. godine. Kriminalci su mijenjali sustav kako bi partnerskim tvrtkama grupe omogućili uvoz robe bez plaćanja poreza.

U to je vrijeme vrijednost zaplijenjenog bitcoina iznosila oko 500 milijuna dolara, a sada iznosi blizu 6 milijardi dolara. Međutim, detalji zapljene nisu objavljeni. 

Također nije potpuno jasno drži li zemlja još uvijek bitcoin ili što planira učiniti s njim. Međutim, ako ih bugarske vlasti još uvijek drže, država bi mogla biti jedan od najvećih kitova u kripto svijetu.

Kao što mnogi vjeruju da će bitcoin nastaviti povećavati vrijednost u narednim godinama, Bugarska bi uskoro mogla postati vrlo bogata zemlja.

Rastuća cijena bitcoina

Iako je nemoguće predvidjeti  buduću cijenu bitcoina, stručnjaci zajednice i industrije sigurni su da će cijena eksponencijalno rasti.

Jesse Meyers, glavni operativni direktor (COO) Onramp Bitcoina, predvidio je da će cijena bitcoina u narednom roku doseći 10 milijuna dolara u desetljećima koja dolaze.

Izvršna direktorica Ark Investa Cathie Wood vjeruje da će bitcoin vrijediti milijun dolara do 2030. u bullish scenariju. 

Također, Arthur Hayes, suosnivač BitMex mjenjačnice, vjeruje da bi bitcoin mogao doseći milijun dolara već 2026. godine. Nedavno je Balaji Srinivasan, bivši glavni tehnološki direktor Coinbasea, predvidio da će bitcoin do 15. lipnja doseći milijun dolara.

Iako većina ljudi ne vjeruje da bitcoin može doseći takvu razinu, neki tvrde da je ‘sve‘ moguće. Na primjer, ako će krenuti dugotrajna bankarska kriza i hiperinflacija američkog dolar, Srinivasanovo proročanstvo se može ostvariti.

U međuvremenu, američka vlada uvela je mjere za sprječavanje daljnjih bank runova. Tu je Program financiranja oročenja banaka Federalnih rezervi (BTFP) u iznosu od 25 milijardi dolara i Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) u iznosu od 250 tisuća dolara.

U slučaju daljnje i ozbiljnije bankarske krize, otvaraju se vrata decentraliziranom, globalnom instrumentu monetarnog plaćanja poput bitcoina.

Ako Bugarska zadrži svoj bitcoin, mogla bi akumulirati ogromnu vrijednost u usporedbi s drugim zemljama svijeta i postati jedna od najbogatijih zemalja na svijetu.

Kako Bugarska može iskoristiti svoje bitcoine?

Bugarska bi mogla iskoristiti svoju dobit od bitcoina za ulaganje u svoje gospodarstvo.

Do 2030. godine, ako cijena bitcoina dosegne milijun dolara, a Bugarska još uvijek drži zaplijenjenu količinu, to bi iznosilo 213 milijardi dolara.

Nakon otplate duga, Bugarska bi prihod od prodaje mogla iskoristiti za ulaganje u različite industrije. Osim toga, bugarska vlada također može iskoristiti prihod od prodaje bitcoina za poboljšanje infrastrukture, obrazovanja i zdravstvene skrbi u zemlji. 

Ulaganjem u te ključne sektore Bugarska može privući nova strana ulaganja u zemlju. To bi dodatno povećalo razvoj i bogatstvo države.

Bugarska ima prigodu postati jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Samo treba HODLATI svoj BTC i unovčiti ga u pravo vrijeme. Zvuči jednostavno, no možda je to utopijski san. Vrlo je vjerojatna mogućnost da se država odluči na prodaju jer se ipak radilo oko 500 milijuna dolara u vrijeme zapljene.

19. travanj 2024 02:28