Kripto
StoryEditor

Kineski rudar se odupire ethereumu, pokrenuo je novu proof-of-work kampanju

09. Kolovoz 2022.
Vitalik Buterin, suosnivač ethereumafoto Shutterstock

Dok ethereum poduzima svoje posljednje korake prema prijelazu na proof-of-stake, utjecajni kripto rudar želi stvoriti pokret kojem će se oduprijeti taj dugo očekivani potez.

Chandler Guo, poznati kineski kripto rudar, pokrenuo je kampanju za 'forkanje' ethereum blockchaina i stvaranje spinoff proof-of-work verzije, prema objavi na Twitteru prošlog tjedna.

Fork se događa kad god zajednica napravi promjenu u protokolu blockchaina ili osnovnom skupu pravila. Kada se to dogodi, lanac se razdvaja, stvarajući drugi blockchain koji dijeli svu svoju povijest s originalom, ali je krenuo u novom smjeru.

U ethereumovom trenutnom proof-of-work modelu, takozvani 'rudari' mogu rudariti ether usmjeravanjem ogromnih količina računalne snage na teško rješive zagonetke.

Prelaskom na proof-of-stake će se ta praksa okončati, zamjenjujući je sustavom kojim se novi ether stvara stakeanjem.

No, tranzicija će također okončati praksu rudarenja, ostavljajući rudare na cjedilu skupim i sada potencijalno beskorisnim specijaliziranim hardverom. 

Iz tog razloga, Guo pokušava 'forkati' ethereum, očuvati staru proof-of-work mrežu kako bi rudari mogli nastaviti generirati kriptovalutu s postojećom opremom.

Ali ta kriptovaluta ne bi bila ether. Guo bi, stvorio novu kriptovalutu, koju on, barem za sada, naziva ETHPOW.

Takav potez ne bi bio bez presedana. 2016. godine, kada su programeri forkali ethereum kako bi pokušali ispraviti masovni hakerski napad, neki konzervativci ostali su na staroj mreži, koju su nazvali ethereum classic. U to je vrijeme Guo bio glavni zagovornik stvaranja ETC-a, na što se pozvao prošli tjedan dok je promovirao ETHPOW.

Guov plan, međutim, nipošto nije gotova stvar. Stvaranje i održavanje nove ethereum mreže zahtijevalo bi ogromnu količinu podrške, kako ekonomske tako i tehničke. 

ETHPOW bi  bio potpuno različita mreža i kriptovaluta od ethereuma, bez pretpostavljene vrijednosti, infrastrukture ili korisnosti. Rudarenje ethera bio je profitabilan biznis zahvaljujući temeljnoj tržišnoj vrijednosti ethera, a ETHPOW bi na sličan način trebao generirati dovoljno potražnje da potakne rudarenje.

U očekivanju mergea, ethereum classic, koji jest i ostat će proof-of-work blockchain, dobio je val obnovljenog  interesa i ulaganja. Vitalik Buterin, suosnivač ethereuma, nedavno je nazvao ETC 'potpuno normalnim' i izjavio da ako preferirate proof-of-work, trebali biste koristiti ethereum classic.

Ali čak i ETC, koji je uspostavljen i održavan šest godina, još uvijek vrijedi samo djelić vrijednosti ethera. Ostaje za vidjeti hoće li i kako će Guoov ETHPOW generirati dovoljno sljedbenika.

27. travanj 2024 03:46