Kripto
StoryEditor

Lekcije koje možemo naučiti iz kolapsa kripto hedge fonda Three Arrows Capitala

25. Srpanj 2022.
Three Arrows Capital

Dvojica suosnivača nedavno bankrotiranog kripto hedge fonda Three Arrows Capital (3AC), Su Zhu i Kyle Davies, prekinuli su šutnju u novom intervjuu za Bloomberg, objavljenom prije tri dana. Zhu i Davies pripisuju brzi kolaps 3AC-a preoptimističnim nagađanjima sa svoje strane, a Zhu kaže da su se pozicionirali za rast tržišta koje se nije dogodio.

U dugotrajnom intervjuu, Zhu je rekao da nije iznenađenje što je 3AC odustao i podnio zahtjev za bankrot, kao što su i Celsius i Voyager. Nisu bili jedini koji su susreli s financijskim teškoćama.

Zajmodavci poput Vaulda i BlockFi-a imaju problema s likvidnošću, dok mnoge velike tvrtke u kripto industriji, poput Coinbasea, Geminia, OpenSea i Blockchain.com najavljuju masovna otpuštanja.

– Imamo vlastiti kapital, imamo vlastitu bilancu, ali onda također uzimamo depozite od tih zajmodavaca i onda generiramo prinos na njih. Dakle, ako se bavimo uzimanjem depozita, a zatim generiranjem prinosa, onda to, znate, znači da na kraju radimo slične poslove – rekao je Zhu.

Tradeovi koji su koštali 3AC

U intervjuu, Su Zhu i Kyle Davies pripisuju kolaps 3AC-a pretjeranoj izloženosti terri, staked ethereumu (stETH) i Grayscaleovom bitcoin trustu. U slučaju terra, Zhu je rekao kako u početku nije vidio nikakve 'crvene zastave'.

– Nismo uspjeli shvatiti da je luna sposobna pasti na nulu u samo par dana i da će to katalizirati kreditni pritisak u cijeloj industriji koji bi stvorio značajan pritisak na sve naše nelikvidne pozicije. Počeli smo upoznavati Do Kwona na osobnoj osnovi dok se preselio u Singapur. I osjećali smo se kao da će projekt učiniti vrlo velike stvari i da je već učinio velike stvari – nadodao je Zhu.

Još jedan popularan trade bio je staked ethereum, ili stETH. Svaki stETH će se u teoriji moći zamijeniti u omjeru 1:1 s ethereumom nakon što blockchain u rujnu prijeđe na mehanizam konsenzusa proof-of-stake.

Međutim, jedan od udarnih učinaka terrinog kolapsa bio je taj što su mnogi obratili pažnju na stETH i krivo počeli tumačiti paritet koji stETH ima s etherom. Situacija se uopće ne može uspoređivati s propašću terrinog stablecoina UST-a, jer stETH nije stablecoin. To je privuklo oportunističke trgovce da dodatno pojačaju skeptičnost.

Zhu je također pripisao kolaps 3AC-a izloženosti Grayscaleovom bitcoin trustu (GBTC), investicijskom proizvodu za institucionalne ulagače koji žele izloženost bitcoinu bez rizika izravnog držanja. GBTC trenutno trguje s popustom od 30 posto na bitcoin.

Suradnja s likvidatorima

Su Zhu je tvrdio da razlog zbog kojeg su osnivači 3AC-a ostali tihi posljednjih pet tjedana nije zato što su bježali s kapitalom, već zato što su osjećali da su njihovi svoje životi bili ugroženi.

– Za Kylea i mene ima toliko luđaka u kriptu koji su na neki način prijetili smrću. Smatramo da je svima u interesu ako možemo biti fizički osigurani i ostati neprimjetni – rekao je Zhu.

Prošlog utorka Zhu je prekinuo jednomjesečnu šutnju na Twitteru kako bi objavio snimke zaslona nedavnog e-maila tvrtke Advocatus Legal LLP, tvrtke koju je angažirao 3AC, a koji je poslan pravnim zastupnicima likvidatorima tvrtke, Teneo.

U pismu su odvjetnici 3AC-a pitali likvidatore u Teneu jesu li spomenuli u svom podnesku Stečajnom sudu 8. srpnja., 'prijetnje fizičkog nasilja' koje su primali osnivači 3AC-a i njihove obitelji. Dakle, 3AC se možda skriva od nezadovoljnih investitora, ali se više ne skriva od javnosti.

Nema sumnje da je ovo kraj puta za hedge fond. Za sada je par usredotočen na ispunjavanje svojih obveza prema vjerovnicima, i na kraju, preseljenje u Dubai, najvjerojatnije zbog svog kripto-prijateljskog regulatornog pristupa.

Osnovna pravila investiranja i trgovanja

Kada se radi o profesionalnim hedge fond ulagačima, većina o njima misli kako su gotovo nepogrešivi i uvijek u pravu. No, u ovom slučaju 3AC se nije držao osnovnih pravila investiranja i trgovanja. Koristili su previše poluge, vjerovali su u svoj hype o 'super ciklusu' koji su stvorili misleći da kripto više nikada neće pasti više od 50 posto, te stoga nisu bili spremni na pad koji je uslijedio. Investirali su novcem većim na koji su bili spremni izgubiti i prekomjerno su se zaduživali.

S nabrojenim pogreškama susreću se gotovo svi retail trgovci i investitori na svom kripto putovanju. Iako se za retail kaže da uvijek kasni i da je 'dumb' u odnosu na 'profesionalni smart money', mnogi retail trgovci će preživjeti i ostati u kriptu, baš kao što to čine već godinama unazad nakon svakog većeg pada.

19. travanj 2024 23:30