Kripto
StoryEditor

Svi ozbiljni VASP-ovi su pokazali spremnost za regulaciju

08. Studeni 2023.
UBIK Regulatorni Meetup

Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) ovog je tjedna organizirala regulatorni meetup posvećen pitanjima i iskustvima vezanim uz nedavno uspostavljeni Hanfin registar pružatelja usluga virtualne imovine. Tema skupa bila je razmjena iskustava i poticanje dijaloga među dionicima iz kripto industrije, financijskih regulatora te ostalih zainteresiranih strana.

Meetup je započeo uvodnom prezentacijom Morane Vukić Perak, voditeljice pravnih poslova u Electrocoinu. Ona je sudionicima ukratko predstavila Pravilnik o vođenju Registra pružatelja usluga virtualne imovine, istaknuvši ključne aspekte i procedure ove nove regulative. Nedavno smo razgovarali s Vukić Perak, upravo o novom registru i što nam on donosi. 

Nakon uvodne prezentacije, uslijedila je panel rasprava koju je moderirala Vukić Perak, a na panelu su sudjelovali Senada Dürrigl, direktorica Ureda za sprječavanje pranja novca i Zoran Orlović, supervizor specijalist Ureda za sprječavanje pranja novca u HANFI, Dejan Davidović iz Kriptomata i Vlaho Hrdalo, odvjetnik i partner u Hrdalo & Krnić i predsjednik UBIK-a.

Dürrigl je istaknula da je početni nadzor pružatelja usluga virtualne imovine (VASP-ova) započeo još 2020. godine, naglasivši da je primarni cilj regulatora zaštita potrošača kroz regulaciju i povećanje transparentnosti u kripto industriji. Istaknula je da HANFA teži postizanju razine regulacije koja je prihvatljiva i za regulatore i za subjekte nadzora.

Orlović je dodatno naglasio važnost novog registra, istaknuvši da je uspostavljanje ovog registra prioritet nad ostalim regulatornim aktivnostima koje Hanfa provodi.

image

UBIK Regulatorni Meetup

foto

Davidović iz Kriptomata koji je registriran u Estoniji, podijelio je svoje iskustvo o registraciji u Hrvatskoj i istaknuo da je proces suradnje s Hanfom bio pozitivan. Davidović je usporedio proces registracije u nekoliko država članica EU te naveo primjere Francuske, Španjolske i Nizozemske, gdje su regulativni zahtjevi različiti, neki opsežniji, neki zahtjevniji kao primjerice Nizozemska, za koju je Davidović rekao da je prezahtjevna, te da iz ekonomske perspektive Kriptomatu tamo nije isplativo poslovati.

Hrdalo je iznio zanimljivu usporedbu između kripto i bankarske industrije. Naveo je kako ukoliko svih 17 VASP-ova koji su podnijeli zahtjev budu upisani u Registar, broj pružatelja usluga virtualne imovine i banaka koji djeluju u Hrvatskoj postat će sve sličniji, te istaknuo da je kripto industrija nova iteracija financijskog sektora.

Kasnije je Hrdalo dodao da je pristup Hanfe bolji i opsežniji od pristupa slovenskog regulatora, jer bolje priprema subjekte na nadolazeću MiCA regulaciju, koja će dodatno oblikovati kripto industriju u EU.

Na pitanje o pripremljenosti VASP-ova za MiCA regulaciju, Orlović je generalizirao da su svi ozbiljni VASP-ovi pokazali spremnost za regulaciju.

Panel rasprava zaključena je s naglaskom na važnosti komunikacije između regulatora i subjekata, a Dürrigl je istaknula da je HANFA uložila veliki trud kako bi novi pravilnik zaživio te je spremna na daljnji dijalog sa svim relevantnim stranama.

Hrdalo je zaključio panel izražavajući zadovoljstvo što je UBIK uspio pokrenuti konstruktivan dijalog s regulatorima i što su regulatori sada aktivno pozvani na sudjelovanje u tom dijalogu. Ovaj meetup jasno pokazuje kako Hrvatska nastoji uskladiti svoj pristup regulaciji kripto industrije s europskim standardima te potiče transparentnost i suradnju među dionicima u ovoj rastućoj industriji.

27. travanj 2024 10:00