Kripto
StoryEditor

Kripto optimizam: Više od 60 posto institucionalnih ulagača optimistično gleda na kripto

03. Srpanj 2023.

Novo istraživanje Binance Researcha, istraživačkog ogranka najveće svjetske kripto mjenjačnice, pokazalo je da je većina institucionalnih ulagača optimistična u pogledu izgleda kriptovaluta za sljedećih 12 mjeseci.

Binance Research proveo je istraživanje od 31. ožujka do 15. svibnja 2023. godine, s 208 globalnih institucionalnih klijenata i VIP korisnika kao ispitanika. Studija, nazvana ‘Institucionalno istraživanje o kripto izgledima‘, istraživala je stavove, sklonosti, motivacije i usvajanje ispitanika prema kripto ulaganjima.

Pozitivni kripto izgledi

Ispitanici su se sastojali od različite kombinacije institucionalnih ulagatelja s različitim razinama iskustva i imovine pod upravljanjem (AUM). Više od 48 posto sudionika ima više od pet godina iskustva u kripto ulaganju. Fondovi s AUM-om ispod 25 milijuna dolara činila su 52,4 posto ispitanika, dok su oni s AUM-om iznad 100 milijuna dolara činili 22,6 posto.

U kategoriji izgleda, 63,5 posto ispitanika izrazilo je optimizam za kripto sektor u sljedećih 12 mjeseci. A kada je vremenski okvir produljen na desetljeće, 88 posto ispitanika navelo je pozitivne izglede za kripto.

Što se tiče ulaganja, 47,1 posto sudionika objavilo je da su zadržali svoja kripto ulaganja tijekom prošle godine, dok je 35,6 posto povećalo svoja u istom razdoblju. Oko polovice ispitanika očekuje da će s vremenom povećati svoju iznos ulaganja u kripto imovinu, dok bi 4,3 posto učinilo suprotno u sljedećoj godini.

Interesi ulagača bili su usmjereni na sektor layer-1 i layer-2 blockchaina i infrastrukturu. Otprilike 54 posto sudionika smatralo je da je infrastruktura najvažnija njima ili njihovom fondu, a slijede sektori layer-1 i layer-2 s 48,1 i 43,8 posto. Otkriveno je da su decentralizirane aplikacije (dApps) najčešće korištene posljednjih mjeseci.

Poticanje usvajanja kripta

Nadalje, ispitanici su izrazili uvjerenje u slučajeve upotrebe u stvarnom svijetu i poboljšanja regulatorne jasnoće koja potiču težnju za kripto usvajanjem. Oko 27 posto ispitanika zatražilo je više slučajeva upotrebe u stvarnom svijetu, dok je 25,3 posto zatražilo regulatornu jasnoću.

Potreba za povećanim institucionalnim sudjelovanjem putem banaka i drugih financijskih institucija također se pojavila kao još jedan pokretač kripto usvajanja, nakon čega je uslijedila jača sigurnost poput otkrivanja prijevara i rješenja za skrbništvo.

- Rezultati ističu uvjerenje institucionalnih ulagača u široki razvoj ekosustava, a ne kratkoročnu cjenovnu akciju u poticanju široko rasprostranjenog kripto usvajanja - navodi se u izvješću.

05. listopad 2024 06:59