Kripto
StoryEditor

Kripto indeks straha i pohlepe dosegao najnižu razinu od siječnja 2023.

10. Srpanj 2024.
Kripto indeks straha i pohlepe 

Kripto indeks straha i pohlepe, pokazatelj koji prati relativni tržišni sentiment, dosegao je najniže razine od siječnja 2023., spustivši se na 27 9. srpnja, prema podacima Glassnodea. 

Za referencu, siječanj 2023. bio je samo dva mjeseca nakon kolapsa kripto mjenjačnice FTX. Početkom tog mjeseca Crypto Fear & Greed Index iznosio je 26, dok je bitcoin trgovao oko 16.500 dolara. Međutim, do kraja mjeseca, bitcoin je doživio porast cijene i trgovao oko 22.000 dolara, pokazuju podaci TradingViewa. 

Prodaja Njemačke i Mt. Goxa povećava strahove 

Trenutnu tržišnu paniku potiče njemačka vlada koja svakodnevno prodaje svoje zaplijenjene bitcoine i Mt. Gox koji otplaćuje sredstva kreditorima, čime je cijena bitcoina pala s oko 63.000 krajem lipnja na najnižu razinu od oko 53.570 dolara 5. srpnja. 

Njemačka vlada prebacuje desetke tisuća bitcoina u više tranši na centralizirane kripto mjenjačnice. Najnovije ažuriranje otkriva da je prebacila dodatnih 276 milijuna dolara u bitcoinu na svoj drugi novčanik. Podaci Arkham Intelligencea pokazuju da njemačka vlada još uvijek drži oko 22.800 bitcoina.  

Otplate Mt. Goxa su također počele, budući da sada nepostojeća mjenjačnica počinje isplaćivati ​​približno devet milijardi dolara vjerovnicima. 8,2 milijarde dolara nepodmirenog iznosa je u bitcoinu, koji će vjerovnici vjerojatno prodati, dodajući dodatni pritisak na prodaju i strahove da će bitcoin ponovno propasti. 

Druga strana priče 

Unatoč povećanim prodajnim pritiscima od strane navedenih institucija, Bitcoin Exchange Reserve, ili količina bitcoina koja se drži na mjenjačnicama, stalno opada od 2021. i trenutno je na višegodišnjoj najnižoj razini, djelujući kao protuteža prodajnom pritisku. 

Omjer ponude rudara i indeks pozicije rudara također pokazuju da su rezerve rudara iscrpljene i da se prodajni pritisak rudara u ovom trenutku treba svesti na minimum. 

Investitori u ETF-ove reagirali su na nedavni pad cijene bitcoina kupnjom dipa, što predstavlja najsnažniju tjednu kupnju za bitcoin ETF-ove u više od mjesec dana. 

06. rujan 2024 15:39