Kripto
StoryEditor

Kripto mjenjačnica Bittrex podnijela zahtjev za bankrot u SAD-u

10. Svibanj 2023.
bankrot, propast

Kripto mjenjačnica Bittrex podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja za svoje poslovanje sa sjedištem u SAD-u. Odluka je uslijedila tri tjedna nakon što ju je Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila za vođenje neregistrirane burze vrijednosnih papira.

Prema podnesku, Bittrex je imao imovinu i obveze za koje se procjenjuje da vrijede između 500 milijuna i milijardu dolara. Također je navedeno da je bilo preko 100 tisuća vjerovnika.

Tvrtka je izjavila da još uvijek drži kripto imovinu američkih kupaca koji nisu povukli sredstva prije 30. travnja, prema izvješćima.

Sredstva su sigurna, navodi se u izvješću, dodajući kako tvrtka kani zatražiti od suda ponovno otvaranje korisničkih računa kako bi im se omogućilo povlačenje.

Bittrex global nije pogođen

Tvrtka je također navela da na njezino offshore poslovanje sa sjedištem u Lihtenštajnu, Bittrex Global, nije utjecala stečajna prijava. Međutim, druga dva subjekta, Bittrex Malta Ltd. i Bittrex Malta Holdings Ltd., također su podnijeli zahtjev za zaštitu od stečaja u SAD-u.

– Ova najava ne utječe na Bittrex Global, koji će nastaviti normalno poslovanje za svoje kupce izvan SAD-a. Za one kupce koji nisu povukli svoja sredstva s platforme prije kraja travnja, vaša sredstva ostaju sigurna, a naš glavni prioritet je osigurati da naši kupci budu cjeloviti – pojasnio je glasnogovornik Bittexa.

SEC je 17. travnja poduzeo mjere protiv Bittexa, tvrdeći da tvrtka i njezini direktori promiču prodaju neregistriranih vrijednosnih papira. Bittrex je opovrgnuo tvrdnje tvrdeći da imovina koju nudi nisu vrijednosni papiri.

Kongres SAD-a još nije službeno klasificirao kripto imovinu kao vrijednosne papire, pa je ovo još jedan slučaj da SEC uzima zakon u svoje ruke izvansudskim ovršnim radnjama.

Američke operacije već su zatvorene

Krajem ožujka Bittrex je najavio zatvaranje svoje američke mjenjačnice usred intenziviranja rata protiv kripta od strane američkih regulatora. U listopadu je Bittrex kažnjen s 53 milijuna dolara zbog kršenja zakona o sprječavanju pranja novca (AML).

Bittrex, osnovan 2014. godine, nekada je bio jednn od najvećih kripto mjenjačnica u SAD-u. Trenutno ima dnevni volumen od oko 7 milijuna dolara i nudi 799 trgovačkih parova, prema CoinGecku.

24. lipanj 2024 06:22