Kripto
StoryEditor

Kripto rollercoaster: cijena bitcoina pala za četiri tisuće dolara u dva sata

28. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock
Cijena bitcoina ponovno se srušila s ogromnim padom od četiri tisuće dolara s nešto više od 62 tisuće dolara na dno od 58 tisuća dolara pri kraju jučerašnjeg dana. 

Prema Coinglassu, likvidirano je 87.920 trgovaca, a ukupne likvidacije iznose 320 milijuna dolara u posljednja 24 sata. Bitcoin se od tada neznatno oporavio i trguje iznad 59 tisuća dolara, ali kripto tržišta su ponovno duboko u minusu.

Predstoje još mjeseci konsolidacije? 

Osnivač ITC Crypta Benjamin Cowen primijetio je da je bitcoin ponovno svjedočio odbijanju sa svojeg pojasa bull market podrške, tehničkog pokazatelja 2 pomična prosjeka koji analitičar prati. 
 
- Ako slijedi posljednji ciklus, najranije kada bi se ovaj trend mogao trajno promijeniti je nakon smanjenja stopa - dodao je.
 
U postu na blogu, on-chain analitičar James Check usporedio je trenutnu strukturu tržišta s onom iz 2019. godine. - Sličnosti između chopsolidacije iz 2024. i one koju smo doživjeli 2019. su čudne i jezovite - istaknuo je Check.
 
U 2019. došlo je do tromjesečnog povećanja s četiri tisuće na 13 tisuća dolara od travnja do lipnja 2019., nakon čega je uslijedilo 16 mjeseci bočnog trgovanja.
 
Tromjesečni rast u 2024. doveo je do povećanja bitcoina sa 40 tisuća na 73 tisuće dolara između siječnja i ožujka. U sličnom razdoblju praćenja moglo bi se vidjeti da se ova konsolidacija nastavlja do sredine 2025. U međuvremenu, ETF stručnjaci bili su zbunjeni paničnom prodajom.
 
- Panični bitcoin prodavatelji mogli bi biti gori od burzovnih paničnih prodavatelja - komentirao je predsjednik ETF Storea Nate Geraci, koji je također istaknuo da je bitcoin do danas porastao za 40 posto i nadmašio S&P 500 za više od 20 posto na godišnjoj razini.
 
Analitičar Bloomberg ETF-a Eric Balchunas bio je jednako zbunjen. - Ok Einsteine, ako su ETF-ovi kupili 18 milijardi dolara bitcoina (skoro isto koliko i Satoshi), tko, dovraga, prodaje? - rekao je Balchunas.

Altcoini ponovno krvare

Ethereum je pao za više od 10 posto s 2.700 na 2.400 dolara. Ostali altcoini su padali kao i obično, s većim gubicima za solanu, avalanche, near i uniswap, između ostalih.
 
Unatoč tome, kripto trgovac Luke Martin vidio je to kao priliku za kupnju, rekavši da su altcoini trenutno na razini ‘prodajte svoju kuću da biste kupili više’ prije nego što je dodao da posljednji put kada je bitcoin bio na ovoj razini bilo je prije točno četiri godine u ljeto 2020. kada je cijena otišla vertikalno sa 10 tisuća dolara na 60 tisuća dolara u sljedećih šest mjeseci. 
10. rujan 2024 05:13