Kripto
StoryEditor

Kripto tržišta u padu zbog FED-ovih povećanja kamatnih stopa

03. Studeni 2022.

Američka središnja banka najavila je da će ove godine šesti put povećati kamatne stope na Saveznom odboru za otvoreno tržište (FOMC) u srijedu, čime će stopa sredstava porasti na 3,75 do 4 posto.

Očekivalo se da će Fed zadržati svoje ‘jastrebovsko‘ stajalište uoči sastanka, posebice jer inflacija i dalje predstavlja izazov za gospodarstvo. Najnoviji podaci indeksa potrošačkih cijena (CPI) pokazali su da je inflacija u rujnu dosegnula 8,2 posto, što ukazuje na to da je višemjesečna politika pooštravanja Feda učinila malo da zaustavi nagli rast cijena za američke potrošače.

Fed je u više navrata signalizirao da namjerava suzbiti inflaciju na 2 posto. Predsjednik Fed-a Jerome Powell upozorio je da će se povećanja nastaviti sve dok ne postanu ‘dovoljno restriktivna‘.

Povećanje kamatnih stopa glavno je oružje Fed-a za borbu protiv visokih stopa inflacije. Kako troškovi posuđivanja novca postaju skuplji kada su stope visoke, ljudi imaju tendenciju prodavati rizičniju imovinu i većinom se držati ‘sigurnih‘ dolara. Fed-ovo povećanje kamatnih stopa razlog je zbog kojeg je dolar ove godine pokazao snagu u odnosu na druge valute i najveći čimbenik iza velikog pada na tržištu kriptovaluta.

Izjava Powella

U priopćenju o povećanju kamatnih stopa, Powell je rekao da je inflacija i dalje znatno iznad cilja Feda od 2 posto, te da su Federalne rezerve i dalje predane njezinu vraćanju na te razine. Očekuju se daljnja povećanja kamatnih stopa.

- Ostat ćemo na tom putu dok ne završimo svoj posao - kazao je Powell.

Tržišta su negativno reagirala na vijesti. S&P 500 je pao za 2,5, Nasdaq 3,39, a Dow Jones 1,55 posto. Bitcoin i ethereum pali su, pak, za 1,4 odnosno 3,89 posto. Budući da je Fed tijekom cijele godine povećavao kamatne stope, očekivano je bilo još jedno povećanje za 0,75 posto. U prethodnim prilikama ove godine, tržište je svaki put volatilno reagiralo nakon FOMC sastanka.

Iako je jučerašnje povećanje kamatnih stopa bilo očekivano, nagađa se da bi Fed mogao ublažiti svoju restriktivnu monetarnu politiku sljedećeg mjeseca. Ekonomisti su predvidjeli povećanje od 50 baznih bodova, što bi moglo signalizirati da se Fed sprema usporiti i okrenuti se ‘dovish‘ stavu.

Fed je u rujnu prognozirao najvišu stopu sredstava od 4,6 posto u 2023. godini. Sam Powell navijestio je mogućnost usporavanja tempa povećanja kamatnih stopa na sljedećim sastancima.

Budući da je Fed ove godine bio izvor boli za kripto i globalna tržišta, bitcoin entuzijasti dugo su razmišljali o tome kada bi središnja banka mogla promijeniti svoj stav. Fed je najmoćnija svjetska središnja banka, a tvrdokorni pristup suzbijanju inflacije opteretio je pritisak na kripto cijene zbog sve veće korelacije prostora digitalne imovine s tradicionalnim dionicama. Bitcoin i ethereum pali su za oko 70 posto u odnosu na svoje najviše razine u studenom 2021., dok su mnoge druge kriptovalute prošle mnogo gore tijekom prošle godine.

Utjecaj na kripto

S obzirom na to da su potezi kripto tržišta toliko ovisni o Fed-u, investitori poput Paula Tudora Jonesa sugerirali su da bi promjena stava mogla postaviti temelje za porast tržišta. Menadžer investicijskog fonda rekao je prošlog mjeseca da bi pivot mogao dovesti do ‘masovnog rasta u raznim potučenim inflacijskim trgovinama, uključujući kripto‘, ali je upozorio da je recesija vjerojatna 2023. godine.

Važno je napomenuti da je 2022. izvan serijska u kripto povijesti. Do sada je klasa imovine uglavnom postojala u razdoblju fiskalnih i monetarnih eksperimenata koje karakteriziraju niske kamatne stope. Iako bi promjena monetarne politike mogla pomoći u kratkoročnom rastu cijena, možda neće biti dovoljna da pomogne cikličkom tržištu da probije nove najviše razine.

Kako sada stvari stoje, kripto tržište pati zbog sumorne makro slike, s potisnutim cijenama i niskim volumenom trgovanja. Najveći kripto događaj godine, ethereum merge, nije uspio donijeti zamah tržištu u rujnu, velikim dijelom zbog tekućih makroekonomskih pritisaka.

Vrijeme će pokazati kako će predstojeći planovi Fed-a utjecati na povijesno nestabilni kripto prostor i hoće li preokret Fed-a imati utjecaj kojem se kripto entuzijasti nadaju.

19. travanj 2024 13:35